Bób to dla wielu zielone złoto sezonu i jedno z najwspanialszych warzyw, którym można się raczyć w wakacje. Zazwyczaj serwujemy go z masłem i koperkiem lub dodajemy do sałatek czy bowli. Najwyższa pora na kulinarny eksperyment, który gwarantuje prawdziwą ucztę wszystkich zmysłów! Z bobu można bowiem przygotować... placki.
Z klasycznymi przepisami babci nie ma co konkurować. Czasami warto jednak postawić na małe eksperymentowanie w kuchni, które pozwoli wydobyć z sezonowych rarytasów wszystko, co najlepsze. Właśnie dlatego postanowiliśmy dzisiaj przedstawić przepis na zielone placki - nie są to jednak klasyki z cukinii czy te z dodatkiem szpinaku. Nasze placki bazuje bowiem na bobie.
Chrupiące, złociste i jedyne w swoim rodzaju - tak najprościej opisać placki z bobu. Przygotowanie tej receptury jest dziecinnie proste. Wystarczy kilka składników takich jak jajka, mąką, koperek czy przyprawy, by uzyskać niebo na talerzu. Gotowe placki smakują rewelacyjnie z kleksem kwaśnej śmietany lub z lekkim dressingiem jogurtowo-ziołowym.
Składniki:
Sposób przygotowania: