Nie ziemniaczane i nie z cukinii. Placki z bobu to najlepsze co zaserwujesz w te wakacje

Ziemniaczane to klasyka, a te z cukinii szybko się nudzą. Właśnie dlatego warto wypróbować placków z bobu, które są pełne smaku, witamin i niespodzianek. Sezonowy rarytas w tym wydaniu to prawdziwe mistrzostwo, od którego można się szybko uzależnić - szczególnie jeśli zadbamy o te dodatki.

Bób to dla wielu zielone złoto sezonu i jedno z najwspanialszych warzyw, którym można się raczyć w wakacje. Zazwyczaj serwujemy go z masłem i koperkiem lub dodajemy do sałatek czy bowli. Najwyższa pora na kulinarny eksperyment, który gwarantuje prawdziwą ucztę wszystkich zmysłów! Z bobu można bowiem przygotować... placki. 

Zobacz wideo Frittata z bobem - obowiązkowa na ten sezon

Placki z bobu - idealnie chrupiące i kuszące oryginalnym smakiem

Z klasycznymi przepisami babci nie ma co konkurować. Czasami warto jednak postawić na małe eksperymentowanie w kuchni, które pozwoli wydobyć z sezonowych rarytasów wszystko, co najlepsze. Właśnie dlatego postanowiliśmy dzisiaj przedstawić przepis na zielone placki - nie są to jednak klasyki z cukinii czy te z dodatkiem szpinaku. Nasze placki bazuje bowiem na bobie. 

Chrupiące, złociste i jedyne w swoim rodzaju - tak najprościej opisać placki z bobu. Przygotowanie tej receptury jest dziecinnie proste. Wystarczy kilka składników takich jak jajka, mąką, koperek czy przyprawy, by uzyskać niebo na talerzu. Gotowe placki smakują rewelacyjnie z kleksem kwaśnej śmietany lub z lekkim dressingiem jogurtowo-ziołowym. 

Tych placków z bobu długo nie zapomnisz. Smak to sezonowy majstersztyk 

Składniki: 

  • 500 g bobu.
  • 3 jajka,
  • 2 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej orkiszowej,
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
  • pęczek koperku,
  • sól,
  • pieprz,
  • lej lub masło klarowane,
  • do podania: kwaśna śmietana, koperek. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od ugotowania bobu. 
  2. Ugotowany i obrany bób przełóż do melaksera razem z koperkiem, jajkami, mąkami, solą i pieprzem. Wszystko miksuj do powstania masy z nieco większymi kawałkami bobu. 
  3. Wskazówka - bób można także nieco rozgnieść widelcem i połączyć w takiej formie z resztą składników. 
  4. Gotowe ciasto na nasze placki należy przekładać porcjami na rozgrzany na patelni tłuszcz. 
  5. Placki z bobu smażymy z obu stron na złoty kolor. 
  6. Gotowe placuszki z sezonowego rarytasu podajemy ze śmietaną lub z dowolnym dressingiem i posiekanym koperkiem, smacznego!
Więcej o: