Sezonowe smaki to rarytas, który niestety często doceniamy po czasie, gdy letnich smaków już brakuje. Warto zatem korzystać, póki rarytasy są na wciągnięcie ręki i na dodatek w niskich cenach. Przepis na ciasto z rabarbarem to zatem oda do wakacji i dzieciństwa spędzonego na wsi u babci. Ten obłędny placek rozpływa się w ustach i kusi do fantazjowana o błogim odpoczynku i słodko-kwaśnych smakach.
Nie ma nic lepszego niż domowe ciasto. Swojskie wypieki rodem z przepiśnika babci, zna i uwielbia niemal każdy. W czerwcowym menu warto zatem uwzględnić rabarbar, który jeszcze znajdziemy na straganach i bazarach. Sezon na to słodko-kwaśne warzywo niebawem dobiegnie końca, dlatego polecam skusić się na placek doskonały - idealnie wyrośnięty, puszysty i lekki jak piórko. Nie bazuje on jednak na drożdżach, a na nabiale, dzięki czemu środek jest wilgotny.
Ciasto z rabarbarem ma jednak swoje wymagania i warto je spełnić, bo dzięki temu wzniesiemy się na wyżyny perfekcyjnego smaku, który może konkurować z domowymi wyrobami z ręki babci. Sekretem jest zatem połączenia jogurtu z jajkami, mąką i cukrem. Na koniec w masie zanurzamy kawałki obłędnego rabarbaru, a wierzch posypujemy hojnie kruszonką. Taka blaszka trafia do pieca i wypełnia dom rewelacyjnym zapachem. Po niespełna godzinie zaczyna się prawdziwa uczta - nic więcej nie trzeba dodawać, pora zakasać rękawy i brać się do pracy!
Składniki:
Kruszonka:
Sposób przygotowania: