• Link został skopiowany

Rabarbarowa rozkosz na pulchnym placku. Tego ciasta nie przebije nawet najlepszy sernik czy beza

Przemierzanie świata w poszukiwaniu nowych smaków to absolutnie przepiękna przygoda, jednak czasami najlepsze przepisy czekają w naszych domach czy babcinych przepiśnikach. Idealnym na to przykładem jest ciasto z rabarbarem, które jest niebiańsko puszyste, słodko-kwaśne i udekorowane chrupiącą kruszonką. To połączenie godne gwiazdki Michelin
Ciasto z budyniem i rabarbarem
Fot. Shutterstock, Monarexx

Sezonowe smaki to rarytas, który niestety często doceniamy po czasie, gdy letnich smaków już brakuje. Warto zatem korzystać, póki rarytasy są na wciągnięcie ręki i na dodatek w niskich cenach. Przepis na ciasto z rabarbarem to zatem oda do wakacji i dzieciństwa spędzonego na wsi u babci. Ten obłędny placek rozpływa się w ustach i kusi do fantazjowana o błogim odpoczynku i słodko-kwaśnych smakach. 

Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"

Rabarbarowe ciasto z babcinego przepiśnika. Lepszego nie znajdziesz w cukierni

Nie ma nic lepszego niż domowe ciasto. Swojskie wypieki rodem z przepiśnika babci, zna i uwielbia niemal każdy. W czerwcowym menu warto zatem uwzględnić rabarbar, który jeszcze znajdziemy na straganach i bazarach. Sezon na to słodko-kwaśne warzywo niebawem dobiegnie końca, dlatego polecam skusić się na placek doskonały - idealnie wyrośnięty, puszysty i lekki jak piórko. Nie bazuje on jednak na drożdżach, a na nabiale, dzięki czemu środek jest wilgotny. 

Ciasto z rabarbarem ma jednak swoje wymagania i warto je spełnić, bo dzięki temu wzniesiemy się na wyżyny perfekcyjnego smaku, który może konkurować z domowymi wyrobami z ręki babci. Sekretem jest zatem połączenia jogurtu z jajkami, mąką i cukrem. Na koniec w masie zanurzamy kawałki obłędnego rabarbaru, a wierzch posypujemy hojnie kruszonką. Taka blaszka trafia do pieca i wypełnia dom rewelacyjnym zapachem. Po niespełna godzinie zaczyna się prawdziwa uczta - nic więcej nie trzeba dodawać, pora zakasać rękawy i brać się do pracy!

Przepis na wyborne i puszyste ciasto z rabarbarem

Składniki: 

  • 180 g jogurtu naturalnego,
  • 3 jajka,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka cukru,
  • cukier wanilinowy,
  • 500 g czerwonych łodyg rabarbaru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szklanka oleju.

Kruszonka:

  • 2 łyżka masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • łyżka cukru. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od przygotowania naszej kruszonki. Połącz masło, mąkę i cukier. Wszystkie składniki ucieraj do momentu powstania konsystencji przypominającej piasek. Całość ulep w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki.
  2. Kolejny etap to ciasto. Do dużej miski przesyp mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
  3. Produkty sypkie dokładnie zamieszaj, a następnie wlej olej, wbij jajka i na koniec dodaj jogurt naturalny. 
  4. Ciasto ubijaj na kremową, gęstą masę. Można zrobić to ręczni lub na małych obrotach miksera. 
  5. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układaj kawałki rabarbaru i na koniec posyp wszystko kruszonką. 
  6. Tak przygotowane ciasto piecz przez 50 minut w 180 stopniach C. Smacznego! 
Więcej o: