Ciotka Baśka w końcu zdradziła sekretny składnik. Mąż mówi, że nie jadł lepszego ciasta z czereśniami

Masz ochotę na coś pysznego? Wykorzystaj sezon na słodkie owoce i zrób puszyste ciasto z czereśniami. Nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, więc bez problemu poradzisz sobie z tym przepisem. Biegnij po owoce oraz kilka składników, a za kilka chwil będziesz się delektować smacznym wypiekiem.

Ochota na coś słodkiego potrafi przyjść niespodziewanie. Marzymy wtedy o czymś pysznym, rozpływającym się w ustach i łechcącym podniebienie. Można udać się do sklepu po jakieś słodycze, jednak domowy wypiek kładzie na łopatki każdą czekoladę czy batona. Zacznij już teraz robić to ciasto z owocami, a po trzech kwadransach znajdzie się na talerzu.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Szukasz przepisu na szybki wypiek? Ciasto z czereśniami będzie strzałem w dychę

Jeśli masz w domu czereśnie, koniecznie zrób to błyskawiczne ciasto. Jest wilgotne, puszyste, a dodatek owoców sprawia, że w momencie jedzenia niczego więcej do szczęścia nie potrzeba. Doskonale sprawdzi się jako "coś słodkiego" do poobiedniej kawy. Wystarczy, że masz chwilę wolnego czasu i kilka składników:

  • 500 g czereśni,
  • 320 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej,
  • 200 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 180 ml oleju rzepakowego,
  • 250 ml mleka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • cukier puder.

Ciotka Baśka podpowiedziała mi, że ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste, jeśli zamienimy 1,5 łyżeczki proszku na 1 łyżeczkę, a do tego dodamy pół łyżeczki sody oczyszczonej. 

Na początku umyj i wydryluj czereśnie. Następnie w dużej misce rozetrzyj jajka z olejem, solą i cukrem. Dodaj mleko, przesiej przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia i miksuj na wysokich obrotach do połączenia się składników. Blaszkę w rozmiarze 32 × 21 dokładnie posmaruj masłem i oprósz mąką. Wlej do niej masę i wciśnij w nią czereśnie. Piekarnik nagrzej do 180 stopni w trybie góra — dół. Piecz ciasto do suchego patyczka, ok. 45 minut. Na koniec posyp ciasto cukrem pudrem.

PORADA! Ciasto możesz przygotować z dodatkiem innych owoców, np. wiśni, śliwek, truskawek czy brzoskwiń.

CiastoCiasto Fot. eatde / Pixabay

Co dobrego można zrobić z czereśni? Jeśli znudził ci się kompot, zrób lemoniadę

Lemoniada czereśniowa doskonale sprawdzi się jako orzeźwiający napój na upalne lato. Wystarczy, że do rondelka wsypiesz 60 g cukru i rozpuścisz 125 ml wody, wolno gotując na małym ogniu. Ostudzony roztwór przelej do półtoralitrowego dzbanka, dodaj soku wyciśniętego z dwóch cytryn i 2 łyżeczki miodu ziołowego (można pominąć). 260 g drylowanych czereśni zblenduj na papkę i przełóż do dzbanka. Uzupełnij naczynie wodą i wrzuć kilka kostek lodu. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.