Ochota na coś słodkiego potrafi przyjść niespodziewanie. Marzymy wtedy o czymś pysznym, rozpływającym się w ustach i łechcącym podniebienie. Można udać się do sklepu po jakieś słodycze, jednak domowy wypiek kładzie na łopatki każdą czekoladę czy batona. Zacznij już teraz robić to ciasto z owocami, a po trzech kwadransach znajdzie się na talerzu.
Jeśli masz w domu czereśnie, koniecznie zrób to błyskawiczne ciasto. Jest wilgotne, puszyste, a dodatek owoców sprawia, że w momencie jedzenia niczego więcej do szczęścia nie potrzeba. Doskonale sprawdzi się jako "coś słodkiego" do poobiedniej kawy. Wystarczy, że masz chwilę wolnego czasu i kilka składników:
Ciotka Baśka podpowiedziała mi, że ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste, jeśli zamienimy 1,5 łyżeczki proszku na 1 łyżeczkę, a do tego dodamy pół łyżeczki sody oczyszczonej.
Na początku umyj i wydryluj czereśnie. Następnie w dużej misce rozetrzyj jajka z olejem, solą i cukrem. Dodaj mleko, przesiej przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia i miksuj na wysokich obrotach do połączenia się składników. Blaszkę w rozmiarze 32 × 21 dokładnie posmaruj masłem i oprósz mąką. Wlej do niej masę i wciśnij w nią czereśnie. Piekarnik nagrzej do 180 stopni w trybie góra — dół. Piecz ciasto do suchego patyczka, ok. 45 minut. Na koniec posyp ciasto cukrem pudrem.
PORADA! Ciasto możesz przygotować z dodatkiem innych owoców, np. wiśni, śliwek, truskawek czy brzoskwiń.
Lemoniada czereśniowa doskonale sprawdzi się jako orzeźwiający napój na upalne lato. Wystarczy, że do rondelka wsypiesz 60 g cukru i rozpuścisz 125 ml wody, wolno gotując na małym ogniu. Ostudzony roztwór przelej do półtoralitrowego dzbanka, dodaj soku wyciśniętego z dwóch cytryn i 2 łyżeczki miodu ziołowego (można pominąć). 260 g drylowanych czereśni zblenduj na papkę i przełóż do dzbanka. Uzupełnij naczynie wodą i wrzuć kilka kostek lodu. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.