Kto jeszcze nie dodał do tego ciasta twarogu, niech żałuje. Ten jeden dodatek zmienia wszystko

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Pożywny posiłek z rana dostarcza organizmowi porządnego zastrzyku energii. Są tacy, którzy nie wyobrażają sobie śniadania na słodko, dla innych to tak zwany chleb powszedni. Jeśli twoim ulubionym daniem są naleśniki, dodaj do ciasta twarogu i zobacz, jakie mogą być smaczne.

Jeden składnik może całkowicie zmienić twoje podejście do przygotowania naleśników. Klasyczne ciasto warto urozmaicić białym twarogiem, staje się wtedy delikatne, a jego smak nabiera delikatnie kwaśnego i mlecznego smaku. Jeśli nigdy nie próbowałeś urozmaicić swoich naleśników, z tym przepisem masz ku temu idealną okazję.

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki?

Sprawdzone patenty na udane naleśniki

Podstawą udanych naleśników jest odpowiednia gęstość ciasta. Ważne jest, aby zawarty w nich gluten opadł, dlatego warto odkładać ciasto na minimum piętnaście minut. Naleśniki z takiego ciasta, zawsze będą elastyczne i nie popękają podczas smażenia. Jeśli twoje naleśniki są zbyt suche, do ciasta zawsze dodawaj nieco oleju. Natomiast, aby nie były zbyt twarde, warto do ciasta dodać więcej mąki. Proporcje mają większe znaczenie, niż mogłoby się wydawać.

Przepis na twarogowe naleśniki

Przygotowane w ten sposób smakują najlepiej na słodko z dodatkiem dżemu lub konfitury oraz z białym twarożkiem i miodem. Dla smaku i dekoracji placuszki można ozdobić pierzynką z cukru pudru.

Składniki:

  • 150 g białego twarogu,
  • 150 ml mleka krowiego,
  • 100 g mąki pszennej,
  • łyżka cukru,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • szczypta soli.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotowanie ciasta na naleśniki zaczynamy od wbicia całych jajek do miski, a także wsypania cukru i soli. Wszystkie składniki ubijamy na jednorodną masę. Następnie przesiewamy mąkę, dodajemy mleko i łączymy wszystkie składniki. Na koniec dokładamy twaróg i dobrze mieszamy wszystko łyżką, a następnie ponownie ubijamy.
  • Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, można dodać odrobinę mąki. Jeśli jest zbyt gęste, rozcieńczamy go mlekiem. Do gotowego ciasta wlewamy olej, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kwadrans do lodówki.
  • W międzyczasie nagrzewamy patelnię, a gdy ciasto jest gotowe, nalewamy kolejno po jednej porcji ciasta naleśnikowego na powierzchnię patelni. Aby naleśniki nie przywierały, można skropić ją kilkoma kroplami oleju.
  • Naleśniki smażymy na złoty kolor, po kilka minut z każdej strony. Naleśnik będzie gotowy, gdy z każdej strony zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza.
Jak często jadasz naleśniki na śniadanie?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.