Te drożdżówki smakują jak ze szkolnego sklepiku. Upiecz w domu i powspominaj. Będziesz jeść codziennie

Pamiętasz drożdżówki ze szkolnego sklepiku? Były pyszniejsze od każdego łakocia, który można było kupić. Ser, budyń czy dżem - każda z wersji była doskonała i jedyna w swoim rodzaju. Chcesz wrócić do tamtego smaku? Sprawdź, jak się piecze drożdżówki "z przeszłości" i na chwilę cofnij czas.

Czasami kiedy przechodzimy obok cukierni, złapie nas ochota na drożdżówkę. Skuszeni zapachem i wyglądem wypieku niejednokrotnie przeżywamy zawód. Okazuje się, że nie tego smaku oczekiwaliśmy i nie umywa się on do serowej szneki jedzonej na szkolnym korytarzu czy boisku. Mamy dla ciebie przepis, który jest wiernym odwzorowanej pysznych wypieków z przeszłości. Spróbuj zrobić je w domu.

Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić

Jak zrobić masę serową do drożdżówek? Przygotujesz ją z czterech składników

Słodkie nadzienie jest sercem drożdżówki. Nawet najlepsze ciasto nie obroni swojego smaku, jeśli masa serowa będzie przeciętna. Idealna ma kremową konsystencję, a podczas jedzenia rozpływa się w ustach. Zrób ją z tą recepturą, a przypomnisz sobie czasy beztroskiego dzieciństwa. Składniki, których potrzebujesz:

  • 350 g tłustego twarogu,
  • 70 g cukru,
  • 2 żółtka,
  • 35 g ciepłego masła.

Twaróg podwójnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa. W misce utrzyj żółtka z masłem i cukrem na puszystą masę. Niewielkimi porcjami dodawaj ją do sera, cały czas miksując na niskich obrotach. Kiedy wszystkie składniki się połączą, masa serowa jest gotowa do nadziania drożdżówek.

Jak się piecze drożdżówki rodem ze szkolnego sklepiku? Z tym przepisem odtworzysz ich dawny smak

Zrobienie pysznych drożdżówek nie jest wielką sztuką, jednak wymaga od nas poświęcenia czasu. Dobry zaczyn i odpowiednie wyrobienie ciasta zagwarantuje nam puszyste i pulchne wypieki. W połączeniu z masą serową stanowią idealne odwzorowanie słodkich bułeczek, jakie pamiętamy "za dzieciaka". Do wykonania ciasta potrzebujesz:

  • pół kilo mąki pszennej,
  • 25 g drożdży,
  • 2,5 łyżki cukru,
  • 2 jajka,
  • szklanka mleka,
  • dwie płaskie łyżki masła.
Drożdżówki z serem przygotowujemy z ciasta drożdżowego.
Drożdżówki z serem przygotowujemy z ciasta drożdżowego. zdjęcie ilustracyjne, Pixabay

Na samym początku przygotuj zaczyn. Do miski rozkrusz drożdże, zasyp 2 łyżkami cukru, 4 łyżkami mąki i zalej ciepłym mlekiem. Wszystko wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. W tym czasie rozpuść masło i zostaw do wystygnięcia. Kiedy zaczyn jest gotowy, przełóż go do dużej miski, wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz jajka i zagnieć ciasto, dolewając stopniowo ochłodzone masło. Przykryj miskę ścierką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia. Kiedy będzie gotowe, przełóż je na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm.

Dużym kubkiem wykrawaj krążki i powtarzaj czynność do momentu skończenia się ciasta. Rozłóż bułeczki na blaszkach i za pomocą szklanki o mniejszej średnicy, w każdej z nich zrób wgłębienie. Nałóż w nie masę serową, posmaruj brzegi ciasta rozbełtanym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w trybie góra — dół, do zarumienienia, 18-20 minut. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej

PORADA! Podczas rozkładania drożdżówek na blaszce pamiętaj o zachowaniu odległości między nimi. Ciasto w piekarniku zwiększa swoją objętość i potrzebuje miejsca do wyrośnięcia.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.