Niby chlebek, a jednak łatwe ciasto. Miękkie i wilgotne, musisz spróbować

Chlebek bananowy to nie do końca pieczywo, na co mogłaby wskazywać nazwa. To pełnowymiarowe ciasto, które zrobisz w kilka chwil. Przepis na chlebek bananowy jest łatwy i szybki. Idealny do popołudniowej kawki lub kiedy goście zapowiedzą wizytę dwie godziny wcześniej.

Chlebek bananowy to takie ciasto, które sprawdzi się zawsze i wszędzie, zastąpi nawet pieczywo, gdy zechcesz zjeść kanapkę z dżemem. Prostszego przepisu na ciasto nie ma w całej sieci, a dodatek białej czekolady i posiekanych migdałów to strzał w dziesiątkę. Jak się za to zabrać? Najlepiej już nagrzewaj piekarnik.

Zobacz wideo Jakie ciasta można mrozić? Przekonaj się!

Chlebek bananowy - szybkie ciasto na każdą okazję

Składniki:

  • 4 banany, najlepiej mocno dojrzałe,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej typ 500 lub 650,
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 pełna łyżeczka sody,
  • kostka masła - 200 g,
  • 4 większe jajka,
  • 1 niepełna szklanka cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • ok. 3/4 tabliczki białej czekolady,
  • garść migdałów.

Szybki chlebek bananowy - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i wbij do niej jajka. Zacznij miksować, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Kiedy uzyskasz gładki kogel-mogel, dodaj banany rozgniecione na papkę.
  2. Do masy cienką strużką wlewaj masło roztopione w rondelku. Miksuj całość przez kilka minut na średnich obrotach.
  3. Do kolejnej miski przesiej mąkę, dodaj sodę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Następnie partiami dodawaj suche składniki do masy bananowej, mieszając szpatułką.
  4. Kiedy składniki się połączą i masa będzie już gęsta, dodaj migdały skruszone w blenderze i drobno posiekaną białą czekoladę. Możesz dodać także suszoną żurawinę - podkręci smak. 
  5. Masę przelej do dwóch niewielkich keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 50-60 minut.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.