Pierogi z przepisu Okrasy smakują bosko. Kucharz nadziewa je nietypowym warzywem

Karol Okrasa podzielił się kiedyś przepisem na domowe pierogi z bobem. Choć od tego momentu minęło już kilka lat, receptura dalej robi furorę w polskich domach. Danie znakomicie sprawdzi się jako pyszny i pożywny obiad na lato.

Pierogi z bobem w wykonaniu Karola Okrasy to prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej. Prezentują się niczym danie z wykwintnej restauracji, a smakują jeszcze lepiej. Poniżej znajdziesz instrukcje, jak samemu przyrządzić je we własnej kuchni.

Zobacz wideo Frittata z bobem - obowiązkowa na ten sezon

Dania z bobem w roli głównej podbijają świat. Nadziej nim pierogi, a wyjdzie majstersztyk

KuchniaLidla.pl zamieściła kilka lat temu na YouTube filmik, na którym słynny polski kucharz zdradza, w jaki sposób przygotować świetne pierogi gryczane z farszem z bobu, sera oraz pomidorów. To istna uczta zmysłów dla naszego podniebienia. Warto wypróbować!

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 50 g masła,
  • 70 ml mleka,
  • 2 czubate łyżki mąki gryczanej.

Składniki na farsz:

  • 300 g bobu,
  • 100 g sera padano,
  • 150 g pomidorów krojonych z puszki,
  • 2 szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 g gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżki oliwy,
  • łyżka startej skórki z cytryny,
  • szczypta soli i pieprzu.

Składniki na sos:

  • 50 g masła,
  • 50 g szpinaku baby,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka startej skórki z cytryny,
  • szczypta pieprzu.
 

Dodatkowo:

  • 50 g sera grana padano,
  • 20 g mąki pszennej,
  • 8 pomidorków koktajlowych.

Gryczane pierogi z bobem według przepisu Karola Okrasy. Sposób wykonania

Zacznij od ugotowania bobu w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu odcedź warzywo, ostudź, a następnie obierz z łupin i posiekaj. Szalotkę i czosnek obierz, po czym posiekaj i zeszklij na patelni z rozgrzaną oliwą. W kolejnym kroku dodaj bób i dopraw całość gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.

Po kilku minutach dodaj również pokrojone w drobną kostkę pomidory. Wszystkie składniki wymieszaj i smaż, aż cała woda z nich odparuje. Odstaw farsz do ostygnięcia i połącz go ze startym serem i skórką cytryny. W następnym etapie zajmij się przygotowaniem ciasta na pierogi.

Mleko wlej do rondelka i podgrzej. Dodaj masło, a kiedy się rozpuści, przelej powstałą mieszankę do miski z mąką pszenną i gryczaną. Połącz wszystko w całość i wyrób ciasto. Uformuj z masy kulę, zakryj ją ściereczką i odstaw do lekkiego urośnięcia. Gdy ciasto odpocznie, rozwałkuj je, po czym wytnij z niego kółka.

Na każdy fragment ciasta wyłóż nieco farszu. Zlep brzegi i gotuj pierogi przez kilka minut w osolonej wodzie. Teraz czas na sos. Na patelni rozpuść masło, na którym następnie podsmaż czosnek. Wlej nieco wody po pierogach, cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje, dopraw go skórką z cytryny, solą i pieprzem. Dodaj liście szpinaku, chwilę podsmażaj i zdejmij z palnika. Na koniec wrzuć ugotowane pierogi na patelnię po sosie. Po chwili przełóż je na talerz i podaj z sosem i startym serem. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.