Nigdy nie zjesz lepszych ziemniaków. Oblej je tym składnikiem, a będziesz chciał dokładkę

Czasem zapominamy, że najsmaczniejsze potrawy to te, które robi się najszybciej. Zamiast kombinować i wymyślać rozmaite przepisy warto sięgnąć po te, które są naprawdę proste. Nasza poniższa propozycja właśnie taka jest i to właśnie ta prostota zachęca do jej zrobienia. Nie zapomnij o tym jednym składniku, a będzie najlepsze na świecie.

Każdemu z nas zależy na tym, aby nasze posiłki były smaczne, pożywne i przede wszystkim łatwe i szybkie w przygotowaniu. Niestety w dzisiejszych czasach nie każdy ma wystarczająco dużo przestrzeni na to, by stać kilka godzin w kuchni i gotować. Właśnie wtedy na pomoc przychodzą proste przepisy, które robi się w mgnieniu oka. To one ratują nas i sprawiają, że nie musimy zamawiać fast foodów.

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Przepis na ziemniaki po egipsku jest naprawdę prosty. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że ta potrawa jest trudna i potrzeba do niej wielu składników. Nic bardziej mylnego, ponieważ czegoś prostszego mogłeś w życiu nie widzieć. Przede wszystkim warto się zaopatrzyć w dużą ilość ziemniaków, a także mięso mielone. Całość dopełniona jest mieszanką przecieru pomidorowego i jogurtu naturalnego i to właśnie to nadaje soczystego smaku. 

Przepis na ziemniaki po egipsku

Składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • pół kilo mięsa mielonego,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • szklanka przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 cebule,
  • starty ser żółty,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz, dokładnie przemyj i pokrój w średniej grubości plastry. Cebulę obierz z łupin i posiekaj w piórka.
  2. Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oleju. Następnie na dnie naczynia ułóż jedną warstwę ziemniaków, posól je. Na warzywa wrzuć połowę mięsa mielonego, przykryj je kolejną warstwą kartofli.
  3. Ponownie utwórz warstwę z mięsa, następnie posyp je cebulą i przykryj ziemniakami.
  4. Przecier pomidorowy wymieszaj z jogurtem naturalnym. Tak przygotowaną mieszankę wylej na wierzch. Całość posól i popieprz. Na koniec przykryj folią aluminiową.
  5. Zapiekankę ziemniaczaną włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 30 minut.
  6. Po tym czasie zdejmij folię, posyp górę startym żółtym serem i piecz przez kolejne 10 minut.
  7. Podawaj na ciepło, a wierzch możesz udekorować świeżymi ziołami. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.