-
Haps
-
Jak przygotować
- Nigdy nie zjesz lepszych ziemniaków. Oblej je tym składnikiem, a będziesz chciał dokładkę
Nigdy nie zjesz lepszych ziemniaków. Oblej je tym składnikiem, a będziesz chciał dokładkę
Czasem zapominamy, że najsmaczniejsze potrawy to te, które robi się najszybciej. Zamiast kombinować i wymyślać rozmaite przepisy warto sięgnąć po te, które są naprawdę proste. Nasza poniższa propozycja właśnie taka jest i to właśnie ta prostota zachęca do jej zrobienia. Nie zapomnij o tym jednym składniku, a będzie najlepsze na świecie.
Każdemu z nas zależy na tym, aby nasze posiłki były smaczne, pożywne i przede wszystkim łatwe i szybkie w przygotowaniu. Niestety w dzisiejszych czasach nie każdy ma wystarczająco dużo przestrzeni na to, by stać kilka godzin w kuchni i gotować. Właśnie wtedy na pomoc przychodzą proste przepisy, które robi się w mgnieniu oka. To one ratują nas i sprawiają, że nie musimy zamawiać fast foodów.
Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka
Przepis na ziemniaki po egipsku jest naprawdę prosty. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że ta potrawa jest trudna i potrzeba do niej wielu składników. Nic bardziej mylnego, ponieważ czegoś prostszego mogłeś w życiu nie widzieć. Przede wszystkim warto się zaopatrzyć w dużą ilość ziemniaków, a także mięso mielone. Całość dopełniona jest mieszanką przecieru pomidorowego i jogurtu naturalnego i to właśnie to nadaje soczystego smaku.
Przepis na ziemniaki po egipsku
Składniki
- 1 kg ziemniaków,
- pół kilo mięsa mielonego,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- szklanka przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki oleju,
- 2 cebule,
- starty ser żółty,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obierz, dokładnie przemyj i pokrój w średniej grubości plastry. Cebulę obierz z łupin i posiekaj w piórka.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oleju. Następnie na dnie naczynia ułóż jedną warstwę ziemniaków, posól je. Na warzywa wrzuć połowę mięsa mielonego, przykryj je kolejną warstwą kartofli.
- Ponownie utwórz warstwę z mięsa, następnie posyp je cebulą i przykryj ziemniakami.
- Przecier pomidorowy wymieszaj z jogurtem naturalnym. Tak przygotowaną mieszankę wylej na wierzch. Całość posól i popieprz. Na koniec przykryj folią aluminiową.
- Zapiekankę ziemniaczaną włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 30 minut.
- Po tym czasie zdejmij folię, posyp górę startym żółtym serem i piecz przez kolejne 10 minut.
- Podawaj na ciepło, a wierzch możesz udekorować świeżymi ziołami. Smacznego!