Siostra Anastazja pokazała najlepszą sałatkę. Przebija nawet klasyczną jarzynową

Siostrę Anastazję na pewno zna wiele osób, bo to właśnie ona przyrządza bardzo dużo smakowitych potraw. Dzieli się ona swoim spojrzeniem na kuchnię, a miliony Polaków powtarza jej receptury. Tym razem podzieliła się przepisem na prostą i bardzo smaczną sałatkę. Zdaniem niektórych przebija ona klasyczną jarzynową lub sałatkę ziemniaczaną.

Dania, które wychodzą spod ręki Siostry Anastazji od zawsze cieszą się popularnością. Wiele osób uważa, że to, co ona robi w kuchni jest niesamowite i warte powtórzenia. Musimy się z tym zgodzić i bardzo chętnie pokazujemy rozmaite przepisy, które są jej autorstwa. Takim smakołykiem i jest sałatka koperkowa, którą wykonuje się w błyskawiczny sposób.

Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego

W skład takiej sałatki wchodzi przede wszystkim pierś z kurczaka, kukurydza konserwowa, zielony groszek, ananas i kiszone ogórki. Nie można także zapomnieć o świeżym koperku, który tak naprawdę jest w tym przepisie kluczowy. Całość dopełniona jest kremowym majonezem. Jeśli masz taką ochotę możesz wykonać go samodzielnie w domu, lub użyj gotowego, kupionego w sklepie. 

Przepis na sałatkę koperkową siostry Anastazji

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka,
  • puszka kukurydzy konserwowej,
  • puszka zielonego groszku,
  • puszka ananasa,
  • 4 kiszone ogórki,
  • 3 pęczki świeżego koperku,
  • 2 czerwone cebule,
  • 3 łyżki majonezu,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Ananasa, groszek i kukurydzę odcedź z zalewy. Piersi z kurczaka pokrój w kostkę, oprósz je solą i pieprzem, a następnie podsmaż na rozgrzanym oleju znajdującym się na patelni.
  2. Cebule obierz z łupin i drobno posiekaj. Ogórki kiszone i ananasa również pokrój w kostkę. Koperek przemyj i posiekaj na drobno.
  3. Wszystkie podane składniki umieść w dużej misce. Do całości dodaj majonez, posyp również całość solą i pieprzem według uznania. Energicznie i dokładnie wymieszaj, by każdy składnik był oblepiony majonezem.
  4. Tak przygotowaną sałatkę włóż do lodówki. Serwuj do obiadu lub jako przekąskę ze świeżym pieczywem.
Więcej o: