Jak zrobić naleśniki, żeby były delikatne, miękkie i słodziutkie? Nie jest to coś trudnego - wystarczy po prostu dobry przepis na naleśniki i ja ostatnio taki właśnie poznałam. Moje naleśniki od teraz wychodzą po prostu bajeczne i nie mogę przestać o nich myśleć. Do ciasta oprócz mąki, mleka i wody, dodaję także inny składnik. Chodzi o proszek budyniowy. Budyniowe naleśniki z serem na słodko to najlepszy dowód na to, że życie jednak jest piękne.
Zobacz wideo Testujemy dwa przepisy na naleśniki, Który lepszy?
Przepis na naleśniki budyniowe - kawałek nieba na talerzu
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej, najlepiej użyć typu 450,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (ok. 40 g),
- 1 szklanka mleka,
- 3/4 szklanki wody gazowanej,
- 2 duże jajka,
- 3 łyżki roztopionego masła,
- szczypta soli.
Jak zrobić naleśniki budyniowe? Sposób wykonania:
- Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Rozpuść masło i odstaw, by chwilę przestygło.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek budyniowy i szczyptę soli. Możesz dodać także trochę cukru pudru, jeśli używasz budyniu bez cukru. Wymieszaj całość.
- Do miski wlej mleko, wodę i wbij jajka. Zmiksuj całość na gładkie ciasto. Następnie dodaj roztopione masło i ponownie zmiksuj. Miskę z ciastem na naleśniki odstaw na kilkanaście minut, by odpoczęło.
- Przygotuj patelnię i delikatnie natłuść ją olejem lub masłem. Następnie porządnie rozgrzej i za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na naleśniki.
- Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Powinny być złociste i apetyczne. Po usmażeniu podawaj z ulubionymi dodatkami.
Naleśniki budyniowe fantastycznie smakują podsmażone z serem białym albo zawinięte w rulonik z domową konfiturą, albo powidłami. Moim zdaniem jednak najlepsze są ściągnięte prosto z patelni - takie naleśniki, które jeszcze trochę parzą palce, smakują jak marzenie.