Poznałam ten przepis na naleśniki i przepadłam. Mąka to nie wszystko - przyda się słodki proszek

Nie znam osoby, która nie lubi naleśników. Są pyszne na słodko, na słono i o każdej porze dnia, jednak ostatnio poznałam przepis na naleśniki inne niż wszystkie. Są mięciutkie, delikatne i naprawdę przepyszne. Mogę jeść je kilogramami, a to zasługa jednego składnika.

Jak zrobić naleśniki, żeby były delikatne, miękkie i słodziutkie? Nie jest to coś trudnego - wystarczy po prostu dobry przepis na naleśniki i ja ostatnio taki właśnie poznałam. Moje naleśniki od teraz wychodzą po prostu bajeczne i nie mogę przestać o nich myśleć. Do ciasta oprócz mąki, mleka i wody, dodaję także inny składnik. Chodzi o proszek budyniowy. Budyniowe naleśniki z serem na słodko to najlepszy dowód na to, że życie jednak jest piękne. 

Zobacz wideo Testujemy dwa przepisy na naleśniki, Który lepszy?

Przepis na naleśniki budyniowe - kawałek nieba na talerzu

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej, najlepiej użyć typu 450,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (ok. 40 g),
  • 1 szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • 2 duże jajka,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • szczypta soli.

Jak zrobić naleśniki budyniowe? Sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Rozpuść masło i odstaw, by chwilę przestygło. 
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek budyniowy i szczyptę soli. Możesz dodać także trochę cukru pudru, jeśli używasz budyniu bez cukru. Wymieszaj całość. 
  3. Do miski wlej mleko, wodę i wbij jajka. Zmiksuj całość na gładkie ciasto. Następnie dodaj roztopione masło i ponownie zmiksuj. Miskę z ciastem na naleśniki odstaw na kilkanaście minut, by odpoczęło. 
  4. Przygotuj patelnię i delikatnie natłuść ją olejem lub masłem. Następnie porządnie rozgrzej i za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na naleśniki. 
  5. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Powinny być złociste i apetyczne. Po usmażeniu podawaj z ulubionymi dodatkami. 

Naleśniki budyniowe fantastycznie smakują podsmażone z serem białym albo zawinięte w rulonik z domową konfiturą, albo powidłami. Moim zdaniem jednak najlepsze są ściągnięte prosto z patelni - takie naleśniki, które jeszcze trochę parzą palce, smakują jak marzenie. 

Wolisz:
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.