Chociaż kombucha jest stosunkowo nowa w Europie, gdyż zyskała popularność na początku XX wieku, to istnieje już od ponad 2000 lat. Po raz pierwszy uwarzono ją w Chinach, a następnie rozprzestrzeniono na Japonię i Rosję. Obecnie sprzedaż rośnie ze względu na reputację napoju jako zdrowotnego i energetycznego.
Kombucha to gazowany, sfermentowany napój, zwykle przygotowywany z zielonej lub czarnej herbaty. Chociaż czasami nazywa się ją herbatą grzybową, nie robi się jej z grzybów. Otrzymywana jest z symbiotycznej kolonii bakterii i drożdży, w skrócie SCOBY. W podstawowej postaci jest opisywana jako mająca lekko słodki i octowy smak lub cierpkość. Często jest aromatyzowana dodatkowo owocami, miodem lub cukrem. Fermentacja nadaje kombuchy mus, który może być orzeźwiający. Jej nazwa pochodzi od imienia koreańskiego lekarza "Kombu", który sprowadził napój do Japonii i rozpowszechnił do leczenia problemów układu trawiennego, oraz członu "cha", co w języku japońskim znaczy "napój".
Sfermentowana herbata zawiera witaminy, minerały i przeciwutleniacze. W składzie znajdziemy również probiotyki, czyli dobre bakterie, które mogą poprawić zdrowie jelit. 230 ml porcja niesmakowanej kombuchy zawiera około 30 kalorii, 2-3 gramy cukru i niewielką ilość kofeiny. Jej picie może zapewnić szereg korzyści zdrowotnych.
OSTRZEŻENIE! Chociaż napój ma wiele korzyści zdrowotnych, należy pamiętać, że może zawierać pewne ilości alkoholu. Będzie więc nieodpowiedni dla kobiet w ciąży. Dodatkowo, włączając kombuchę do diety, należy robić to powoli, tak by pozwolić układowi trawiennemu dostosować się do gatunków bakterii i drożdży. Spożywanie zbyt dużej ilości zbyt szybko może prowadzić do wzdęć i zaburzeń trawiennych. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.