Liczy 2 tys. lat. Jedni uwielbiają, inni nienawidzą. Rozkręci metabolizm i wspomoże odchudzanie

W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszy się kombucha. Nazywana jest napojem długowieczności, a wszystko dzięki cennym właściwościom zdrowotnym. Na co pomaga picie kombuchy?

Chociaż kombucha jest stosunkowo nowa w Europie, gdyż zyskała popularność na początku XX wieku, to istnieje już od ponad 2000 lat. Po raz pierwszy uwarzono ją w Chinach, a następnie rozprzestrzeniono na Japonię i Rosję. Obecnie sprzedaż rośnie ze względu na reputację napoju jako zdrowotnego i energetycznego.

Zobacz wideo Najlepszy napój na zimne i ponure dni. Rozgrzewa lepiej niż kaloryfer

Co to jest kombucha i na co pomaga? Raczono się nią już od wieków

Kombucha to gazowany, sfermentowany napój, zwykle przygotowywany z zielonej lub czarnej herbaty. Chociaż czasami nazywa się ją herbatą grzybową, nie robi się jej z grzybów. Otrzymywana jest z symbiotycznej kolonii bakterii i drożdży, w skrócie SCOBY. W podstawowej postaci jest opisywana jako mająca lekko słodki i octowy smak lub cierpkość. Często jest aromatyzowana dodatkowo owocami, miodem lub cukrem. Fermentacja nadaje kombuchy mus, który może być orzeźwiający. Jej nazwa pochodzi od imienia koreańskiego lekarza "Kombu", który sprowadził napój do Japonii i rozpowszechnił do leczenia problemów układu trawiennego, oraz członu "cha", co w języku japońskim znaczy "napój".

Czy picie kombuchy jest zdrowe? Właściwości i wpływ na organizm

Sfermentowana herbata zawiera witaminy, minerały i przeciwutleniacze. W składzie znajdziemy również probiotyki, czyli dobre bakterie, które mogą poprawić zdrowie jelit. 230 ml porcja niesmakowanej kombuchy zawiera około 30 kalorii, 2-3 gramy cukru i niewielką ilość kofeiny. Jej picie może zapewnić szereg korzyści zdrowotnych.

  1. Wspomaga trawienie, utrzymuje zdrowie flory jelitowej i usuwa toksyny z organizmu.
  2. Zwiększa poziom energii.
  3. Wpływa na poprawę pracy układu odpornościowego.
  4. Może pomóc kontrolować apetyt i przyspiesza metabolizm.
  5. Poprawia kondycję fizyczną, dodaje witalności i zwiększa koncentrację.

KombuchaKombucha Fot. zarzamora / Shutterstock

OSTRZEŻENIE! Chociaż napój ma wiele korzyści zdrowotnych, należy pamiętać, że może zawierać pewne ilości alkoholu. Będzie więc nieodpowiedni dla kobiet w ciąży. Dodatkowo, włączając kombuchę do diety, należy robić to powoli, tak by pozwolić układowi trawiennemu dostosować się do gatunków bakterii i drożdży. Spożywanie zbyt dużej ilości zbyt szybko może prowadzić do wzdęć i zaburzeń trawiennych. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.