• Link został skopiowany

Musisz zapełnić piwnicę tymi słoikami. Kiszone ogórki nie są tak smaczne, jak to warzywo

Polacy są mistrzami w kiszeniu warzyw i to spory powód do dumy. Najczęściej kisimy ogórki i kapustę, nieco rzadziej pomidory, ale inna kiszonka zasługuje na większą uwagę. To warzywo możesz kupić przez cały rok, ale właśnie zaczyna się sezon i jest najsmaczniejsze. Nie czekaj, tylko pędź na bazar lub do warzywniaka i kup tyle cukinii, ile zdołasz unieść.
Kiszona cukinia
Taras Grebinets /Shutterstock

Kiedy zaczyna się lato, wszyscy zabieramy się za domowe przetwory. Nasze kuchnie niemal toną w słoikach pełnych najróżniejszych pyszności. Nie oszukujmy się jednak - królują ogórki w wielu wersjach. Kisimy, marynujemy, żeby zajadać się nimi cały rok, ale przecież nie samymi ogórkami człowiek żyje. Warto pochylić się nad przepisem na kiszoną cukinię, ponieważ jest równie smaczna, a może nawet smaczniejsza niż kiszone ogórki. Przepis na kiszoną cukinię jest banalny i w zasadzie niewiele się różni od przepisu na inne kiszoni - wyróżnia go jedynie główny składnik. Jeśli w twoim ogródku rośnie cukinia albo do twojego ulubionego warzywniaka przyjechała świeża dostawa, nie rób znowu placków - upchaj cukinię w słoiki i zalej solanką. Naprawdę jest pyszna. 

Zobacz wideo Pyszny i zdrowy obiad w kilka chwil

Kiszona cukinia - przepis na najlepsze przetwory

Składniki:

  • 3 większe cukinie,
  • ok. 10 ząbków czosnku (po 3 na każdy słoik),
  • 3 pełne łyżeczki soli na 3 litry wody,
  • kilka gałązek kopru z baldachami (po 1 na każdy słoik),
  • kilka kawałków korzenia chrzanu (po 2 na każdy słoik).

Kiszona cukinia - sposób wykonania:

  1. Na samym początku pracy dokładnie umyj i wyparz słoiki. Pozostaw, by wyschły.
  2. Cukinię umyj i pokrój w plastry lub ćwiartki. Kawałki warzywa ułóż dość ciasno w słoikach.
  3. Do słoików dodaj czosnek (po trzy ząbki na słoik) oraz gałązkę kopru. Nie zapomnij o chrzanie.
  4. Przygotuj zalewę. W trzech litrach wody rozpuść sól i zagotuj. Pozostaw do ostygnięcia. Ostudzoną zalewą zalej cukinię w słoikach i szczelnie je zakręć.

Słoiki z cukinią postaw na blacie kuchennym lub w innym miejscu, gdzie panuje temperatura pokojowa. Po trzech dniach proces fermentacji powinien już być zaawansowany. Kiedy na wierzchu słoików zacznie zbierać się piana, słoiki z cukinią możesz przenieść do piwnicy lub spiżarni. 

Więcej o: