Kiedy zaczyna się lato, wszyscy zabieramy się za domowe przetwory. Nasze kuchnie niemal toną w słoikach pełnych najróżniejszych pyszności. Nie oszukujmy się jednak - królują ogórki w wielu wersjach. Kisimy, marynujemy, żeby zajadać się nimi cały rok, ale przecież nie samymi ogórkami człowiek żyje. Warto pochylić się nad przepisem na kiszoną cukinię, ponieważ jest równie smaczna, a może nawet smaczniejsza niż kiszone ogórki. Przepis na kiszoną cukinię jest banalny i w zasadzie niewiele się różni od przepisu na inne kiszoni - wyróżnia go jedynie główny składnik. Jeśli w twoim ogródku rośnie cukinia albo do twojego ulubionego warzywniaka przyjechała świeża dostawa, nie rób znowu placków - upchaj cukinię w słoiki i zalej solanką. Naprawdę jest pyszna.
Składniki:
Słoiki z cukinią postaw na blacie kuchennym lub w innym miejscu, gdzie panuje temperatura pokojowa. Po trzech dniach proces fermentacji powinien już być zaawansowany. Kiedy na wierzchu słoików zacznie zbierać się piana, słoiki z cukinią możesz przenieść do piwnicy lub spiżarni.