Serki podbijają sklepowe półki i domowe talerze ze zdrowymi posiłkami. Świetnie sprawdzają się jako opcja na śniadanie, drugie śniadanie czy przekąskę w ciągu dnia. Co więcej, są dobrym źródłem białka, wapnia oraz witamin. Oprócz popularnych serków wiejskich i skyrów mamy dla was jeszcze inną opcję wartą uwagi.
Kvarg to kremowy serek twarogowy typu skandynawskiego. Zazwyczaj jest zrobiony z odtłuszczonego mleka i bakterii fermentacji mlekowej. Dla porównania od popularnego islandzkiego skyra ma bardziej aksamitną i kremową konsystencję. Różnica jest również zauważalna w smaku. Kvarg jest zdecydowanie mniej kwaśny i delikatny. W znanych dyskontach znajdziemy go w formie zwykłej albo pitnej, a także w kilku odsłonach smakowych: naturalnej, waniliowej i truskawkowej. Już w 100 g serka mamy około 11,2 g białka, zero tłuszczu i tylko 3,6 g cukru i 64 kcal. Dzięki temu uczucie sytości będzie nam towarzyszyło przez długi czas po zjedzeniu.
Placuszki to pomysł na szybkie, pożywne i sycące danie, które sprawdzi się o każdej porze dnia. Można je podawać na ciepło lub na zimno, jeśli pakujemy je na wynos np. do pracy czy na uczelnię. Są niezwykle lekkie i puszyste i można je podawać solo lub z dowolnymi ulubionymi dodatkami, sosami, owocami, orzechami i pastami do smarowania. Ich przygotowanie zajmuje kilka minut, a składniki to:
Serek, jajka i szczyptę soli mieszamy. Przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Przesiewamy mąkę i pół łyżeczki proszku do pieczenia przez sito i łączymy z masą. Po rozgrzaniu na patelni niewielkiej ilości oleju smaż małe porcje po 2-3 minuty z jednej strony, aż do przyrumienienia. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!