Kotlety jajeczne to świetny pomysł na bezmięsny obiad i ratuje nas także wtedy, kiedy nie mamy za dużo czasu na gotowanie. Przygotowanie kotletów jajecznych jest bardzo łatwe i nie wymaga od nas żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Do kotletów jajecznych możesz dodać tak naprawdę, co tylko chcesz, ja dziś przedstawię przepis z pieczarkami i żółtym serem. Takie kotlety naprawdę są lepsze od mielonych i to nie tylko moje zdanie.
Zobacz wideo Sprawdź przepis na pyszne kotlety z kaszanki
Kotlety jajeczne z pieczarkami - szybki obiad bez mięsa
Składniki:
- 10 jajek,
- 300 g pieczarek,
- 100 g sera żółtego,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- posiekany szczypiorek,
- bułka tarta,
- sól, pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Kotlety jajeczne - sposób wykonania:
- Ugotuj na twardo 8 jajek. Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę. Podobnie pokrój cebulę, ser także pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Kiedy jajka się gotują, podsmaż na maśle pieczarki z cebulą i czosnkiem. Pod koniec duszenia lekko je osól.
- Ugotowane jajka obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do miski. Dodaj podsmażone pieczarki, ser, wbij dwa surowe jajka, dołóż posiekany szczypiorek i dodaj 3 łyżki bułki tartej. Wyrób masę - powinna być zwarta.
- Dopraw do smaku przyprawami i zwilżonymi dłońmi formuj średniej wielkości kotlety. Każdy z nich obtocz w bułce tartej.
- Na patelni porządnie rozgrzej olej do smażenia i kiedy będzie gorący, kładź kotlety. Smaż je na umiarkowanej mocy palnika z obu stron.
Tak przygotowane kotlety jajeczne podawaj jak tylko lubisz. Możesz podać je klasycznie z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką, ale będą także pyszne z sosem czosnkowym lub koperkowym. Jeśli nie masz ochoty na mięsny posiłek, takie kotlety sprawdzą się idealnie i gwarantuję, że nikt z twoich bliskich nie będzie się o mięso upominał.