Smakuje i wygląda jak z drogiej cukierni. Sernik z jagodami robię latem na okrągło

Sezon na jagody trwa w najlepsze i do woli możemy cieszyć się smakiem tych pysznych letnich owoców. Jako najlepszą rzecz z jagodami obok jagodzianek możemy śmiało wymienić pyszny, aksamitny sernik na zimno z galaretką. Latem robię to ciasto non stop, a rodzina nigdy nie ma dosyć.

Sernik z jagodami to idealny deser na lato i jak tylko zaczyna się sezon na jagody, nie rzucam się jak większość na jagodzianki, tylko robię to pyszne ciasto na zimno. Przepis na sernik na zimno z jagodami jest banalny i najtrudniejsze w wykonaniu tego ciasta jest zrobienie galaretki - trzeba wyczuć dobry moment. Jeśli lubisz domowe ciasta, a upały nie zachęcają do korzystania z piekarnika, to idealny pomysł na słodki deser do popołudniowej kawki. 

Zobacz wideo Najłatwiejsze ciasto - możesz dodać tam wszystko

Sernik z jagodami - pyszne i łatwe ciasto z galaretką

Składniki:

  • 500 g serków homogenizowanych o smaku waniliowym,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 2 jagodowe galaretki, 
  • ok. 600 g świeżych jagód,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (możesz pominąć),
  • 2 łyżki żelatyny,
  • gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny (ok. 1/3 szklanki),
  • biszkopty lub herbatniki na spód.

Sernik na zimno z jagodami - sposób wykonania:

  1. Przygotowanie sernika zacznij od rozpuszczenia galaretek. Wsyp proszek do garnuszka i zalej ok. 600 ml wrzątku. Dokładnie wymieszaj i odstaw, by wystygły. Jednak nie dopuść, by zaczęły tężeć. Galaretka włożona do lodówki tężeje dosyć szybko.
  2. Teraz przygotuj kremowe ciasto. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i podobnie jak galaretki, pozostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę kremówkę i za pomocą miksera na dużych obrotach ubij ją na sztywno. Następnie dodaj serki waniliowe i mascarpone i dalej miksuj na mniejszych obrotach. Następnie dodaj cukier puder i cukier waniliowy.
  3. Kiedy masa serowa będzie już gładka i puszysta, ostrożnie i stopniowo dodawaj żelatynę, cały czas miksując na niskich obrotach. Polecam dodawać ją łyżką lub wlewać bardzo cienkim strumieniem.
  4. Przygotuj tortownicę lub blaszkę i wyłóż ją biszkoptami lub herbatnikami (wcześniej warto spód natrzeć masłem, by ciasteczka trzymały się swojego miejsca). Na biszkopty wlej ostrożnie masę serową i wyrównaj wierzch.
  5. Następnie ułóż oczyszczone jagody na wierzchu ciasta. Teraz ostrożnie wylej schłodzoną galaretkę. Najlepiej wylewaj ją stopniowo głęboką łyżką - wówczas galaretka nie spłynie na dół ciasta. Gotowy sernik ostrożnie przenieś do lodówki. Ciasto powinno się chłodzić co najmniej kilka godzin.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.