Ile dodać soli, aby kapusta wyszła znakomita? Gdy znasz odpowiednie proporcje kiszenie staje się proste

Ile dodać soli na 1 / 10 / 100 kg kapusty? Kiszenie kapusty to nie lada sztuka! Zwłaszcza jeżeli idzie o zachowanie odpowiednich proporcji. W artykule przedstawimy przepis na domową kapustę kiszoną i podpowiemy, ile dodać soli, aby wyszła znakomicie.

Kiszenie kapusty jest prostsze, niż może się wydawać. Kiszona kapusta to samo zdrowie i bomba witaminowa. Nie kupuj jej w sklepie, tylko zrób ją w domu. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis.

Zobacz wideo Przepis na kapustę małosolną

Kiszenie kapusty w beczce lub słoikach. Ile soli trzeba dodać?

Jednym z ważniejszych aspektów kiszenia kapusty jest właściwa ilość soli. Przyjmuje się, że na 1 kg kapusty, przypada 1 łyżka soli (15 - 25 g). Zatem do 100 kg kapusty dodajemy 100 łyżek soli. Co na pewno dodajemy do kiszonej kapusty? Właśnie sól i sok z ogórków, a inne dodatki są kwestią gustu. Ważne jest także dobranie odpowiedniego pojemnika do kiszenia. Najlepiej wykorzystać w tym celu gliniane naczynie bądź szklany słój.

Kiszenie kapusty - kiedy należy je wykonać?

Samo zachowanie proporcji i dobór właściwych składników to nie wszystko. Istotna jest także odpowiednia pora. Kiedy zatem najlepiej się tym zająć? Do kiszenia najlepiej nadaje się późna odmiana kapusty, dlatego proces ten najlepiej jest przeprowadzić pod koniec października lub w listopadzie. Warto jednak wiedzieć, że każdą kapustę można ukisić. 

Kiszenie kapusty - jak długo powinien przebiegać proces?

Jak długo powinno trwać kiszenie kapusty? Wszystko zależy od pory roku. Kiedy temperatury są wysokie, proces ten powinien potrwać do siedmiu dni, jeżeli jest nieco chłodniej, warto przedłużyć kiszenie do dziesięciu dni. 

Kiszenie kapusty - jaka to fermentacja?

Kiszenie kapusty odbywa się za pomocą fermentacji mlekowej. Jest to jeden z najbardziej popularnych sposobów, z którego możemy skorzystać w warunkach domowych. Poniżej znajdziesz przepis na kiszoną kapustę.

Kiszona kapusta - prosty przepis dla każdego

Kiszona kapusta to bomba witaminowa, dlatego warto przygotować ją na zimę. Poniżej zamieszczamy prosty przepis na najlepszą kapustę. 

Przepis na kiszoną kapustę:

Składniki:

  • 10 kg kapusty poszatkowanej;
  • 250 g soli;
  • 2 dag kminku;
  • pół kilograma marchewki;
  • kilka liści laurowych;
  • kilka ziaren ziela angielskiego.

Wykonanie:

  • Przygotuj garnek gliniany przed kiszeniem. Umyj go i wyparz. Następnie wytrzyj.
  • Kapustę umyj i poszatkuj.
  • Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce.
  • Marchew i kapustę umieść w misce. Wymieszaj. Dodaj kminek i sól. Wymieszaj bardzo dokładnie wszystkie składniki.
  • Porządnie ugnieć.
  • Zacznij układać w glinianym naczyniu. Układaj warstwowo, pamiętając o przyprawach (ziele angielskie, liście laurowe). Każdą ułożoną warstwę ugnieć i przebij, aby kapusta puściła sok.
  • Następnie ułóż naczynie gliniane w ciepłe miejsce na dwa dni.
  • W pierwszych dniach, pamiętaj o odgazowaniu. Wykonaj to za pomocą drewnianej łyżki.
  • Po dwóch dniach, kapustę wynieść w chłodne miejsce. Zwróć uwagę na to, aby w dalszym etapie kwaszenia, kapusta była pokryta sokiem. Jeżeli nie ma go zbyt dużo, uzupełnij go solanką (to roztwór soli z wodą).
  • Po około 7-12 dniach kapusta powinna być gotowa do spożycia.

Zobacz też: Takie pierogi w Chinach są niezwykle popularne. W Polsce nabierają rozpędu. Farsz to petarda

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.