My mamy polskie pierogi, a Anglicy pieczone pasties. Spróbowałam raz i przepadłam

Jak smakują kornwalijskie pierogi? To niebo w gębie i możesz zrobić je samodzielnie w domu. Choć przepis może wydawać się nieco skomplikowany, samo przygotowanie pasties nie jest trudne, a wszystkie składniki znajdziesz bez problemu w sklepie.

Jako że uwielbiam poznawać kuchnie innych państw, po przyjeździe do Wielkiej Brytanii nie mogłam nie spróbować pasties w różnych odsłonach. To nic innego jak pieczone pierogi z farszem. Próbując coraz to nowych nadzień, szybko zrozumiałam, dlaczego są tradycyjnym daniem Kornwalii i wiele osób spożywa je praktycznie codziennie. Jeśli przygotujesz na czas oglądania rozgrywek Euro 2024, z talerzy znikną błyskawicznie jeszcze przed pierwszymi strzałami na bramki. Jak zrobić pasties w domu?

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Cornish pasty. Co będzie ci potrzebne? Wszystkie składniki znajdziesz w polskich sklepach

My mamy polskie pierogi, w Kornwalii serwują pasties. Można je dostać praktycznie w każdym markecie czy piekarni. Anglicy stawiają na wiele rodzajów farszu, a mi najbardziej smakował wytrawny z wołowiną i warzywami. Co będzie ci potrzebne?

Pieróg kornwalijski (pasty)
Pieróg kornwalijski (pasty) Fot. Archiwum prywatne

Składniki na ciasto:

  • pół kg mąki pszennej;
  • 120 g smalcu;
  • 125 g masła;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 175 ml chłodnej wody.

Składniki na nadzienie:

  • 400 g wołowiny dobrej jakości, pokrojonej w kostkę;
  • 300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę;
  • 150 g rzepy, obranej i pokrojonej w kostkę;
  • 150 g cebuli pokrojonej w piórka;
  • sól i pieprz do smaku;
  • roztrzepane jajko do smarowania.

Pieróg kornwalijski - przepis. Spróbujesz raz i więcej się mu nie oprzesz

Pierogi kornwalijskie były przygotowywane setki lat temu i stanowiły podstawowe pożywienie wielu Anglików już XVIII wieku. Do dziś cieszą się ogromną popularnością. Jak je zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Dodaj sól do mąki, a następnie oba rodzaje tłuszczu.
  2. Połącz z wodą i ugniataj, by uzyskać elastyczne ciasto.
  3. Przykryj ciasto folią spożywczą i odstaw do lodówki na około 3 godziny.
  4. Rozwałkuj ciasto i wytnij koła o średnicy około 20 cm.
  5. Do miski włóż warzywa i mięso, dopraw solą i pieprzem.
  6. Wykładaj farsz na każdym kawałku ciasta.
  7. Zawiń ciasto jak pieróg, posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w temperaturze około 165 stopni Celsjusza przez 55 minut, aż ciasto będzie złote.

Jeśli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: