Zimą sam sobie podziękujesz za tę sałatkę. Pokrój warzywa, włóż do słoików i zalej tym

Pomimo że mamy dopiero czerwiec, wiele osób już myśli o zimowych przetworach. Do głów przychodzą nam rozmaite przepisy, które możemy wtedy wykonać. Jednym z nich na pewno jest sałatka ogórkowa, którą każdy dobrze zna. Tylko kilka składników sprawia, że można ją jeść cały czas.

Czerwiec, a także inne letnie miesiące sprawiają, że chce się zamknąć smak warzyw i owoców na dłużej. Właśnie dlatego postanawiamy robić przetwory, które zostają z nami na dłużej. Jednym z nich jest sałatka ogórkowa, którą zamyka się w słoikach. Ten smak trudny jest do podrobienia, a jej przygotowanie to bułka z masłem.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

By zrobić taką sałatkę, musisz zaopatrzyć się w kilka składników. Przede wszystkim musisz posiadać dużą ilość ogórków, bo to one są tu najważniejsze. Oprócz nich warto również mieć cebulę, marchew, papryki i czosnek. Nie zapomnij także o zalewie. To ona nadaje końcowego smaku. Tak odłożone słoiki i otworzone dopiero na zimę, stają się idealnym dodatkiem do obiadów.

Przepis na sałatkę z ogórków do słoików

Składniki

  • 2 kg ogórków,
  • 2 duże cebule,
  • 2 marchewki,
  • 2 czerwone papryki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 litr wody,
  • 0,5 litra octu 10%,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 łyżka ziaren gorczycy,
  • 1 łyżka ziaren pieprzu,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego.

Sposób przygotowania

  1. Ogórki dokładnie umyj i pokrój w plasterki. Cebule obierz i pokrój w cienkie półplasterki, marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Papryki umyj, usuń nasiona i pokrój w cienkie paski, czosnek obierz i również pokrój na cienkie plasterki.
  3. Wszystkie przygotowane warzywa umieść w jednej dużej misce i dokładnie wymieszaj.
  4. Teraz czas na przyrządzenie zalewy. W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem i solą. Dodaj gorczycę, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj przez kilka minut, aż cukier i sól się rozpuszczą.
  5. Do czystych i wyparzonych słoików wkładaj warzywa, lekko je ugniatając. Możesz dodać kilka gałązek koperku do każdego słoika dla dodatkowego aromatu.
  6. Do tak przygotowanych słoików wlej gorącą zalewę, tak aby warzywa były całkowicie pokryte. Każdy słoiki szczelnie zakręć
  7. Słoiki umieść w dużym garnku wyłożonym ściereczką, napełnij wodą do 3/4 wysokości słoików i pasteryzuj przez około 15-20 minut od momentu zagotowania wody.
  8. Po tym czasie słoiki wyjmij z garnka, postaw do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Więcej o: