-
Haps
-
Jak przygotować
- Zimą sam sobie podziękujesz za tę sałatkę. Pokrój warzywa, włóż do słoików i zalej tym
Zimą sam sobie podziękujesz za tę sałatkę. Pokrój warzywa, włóż do słoików i zalej tym
Pomimo że mamy dopiero czerwiec, wiele osób już myśli o zimowych przetworach. Do głów przychodzą nam rozmaite przepisy, które możemy wtedy wykonać. Jednym z nich na pewno jest sałatka ogórkowa, którą każdy dobrze zna. Tylko kilka składników sprawia, że można ją jeść cały czas.
Czerwiec, a także inne letnie miesiące sprawiają, że chce się zamknąć smak warzyw i owoców na dłużej. Właśnie dlatego postanawiamy robić przetwory, które zostają z nami na dłużej. Jednym z nich jest sałatka ogórkowa, którą zamyka się w słoikach. Ten smak trudny jest do podrobienia, a jej przygotowanie to bułka z masłem.
Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!
By zrobić taką sałatkę, musisz zaopatrzyć się w kilka składników. Przede wszystkim musisz posiadać dużą ilość ogórków, bo to one są tu najważniejsze. Oprócz nich warto również mieć cebulę, marchew, papryki i czosnek. Nie zapomnij także o zalewie. To ona nadaje końcowego smaku. Tak odłożone słoiki i otworzone dopiero na zimę, stają się idealnym dodatkiem do obiadów.
Przepis na sałatkę z ogórków do słoików
Składniki
- 2 kg ogórków,
- 2 duże cebule,
- 2 marchewki,
- 2 czerwone papryki,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 litr wody,
- 0,5 litra octu 10%,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżki soli,
- 1 łyżka ziaren gorczycy,
- 1 łyżka ziaren pieprzu,
- 2 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego.
Sposób przygotowania
- Ogórki dokładnie umyj i pokrój w plasterki. Cebule obierz i pokrój w cienkie półplasterki, marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Papryki umyj, usuń nasiona i pokrój w cienkie paski, czosnek obierz i również pokrój na cienkie plasterki.
- Wszystkie przygotowane warzywa umieść w jednej dużej misce i dokładnie wymieszaj.
- Teraz czas na przyrządzenie zalewy. W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem i solą. Dodaj gorczycę, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj przez kilka minut, aż cukier i sól się rozpuszczą.
- Do czystych i wyparzonych słoików wkładaj warzywa, lekko je ugniatając. Możesz dodać kilka gałązek koperku do każdego słoika dla dodatkowego aromatu.
- Do tak przygotowanych słoików wlej gorącą zalewę, tak aby warzywa były całkowicie pokryte. Każdy słoiki szczelnie zakręć
- Słoiki umieść w dużym garnku wyłożonym ściereczką, napełnij wodą do 3/4 wysokości słoików i pasteryzuj przez około 15-20 minut od momentu zagotowania wody.
- Po tym czasie słoiki wyjmij z garnka, postaw do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.