Mięso to nic przy tym, co znajduje się w środku. Zrobisz je raz i będziesz powtarzać co tydzień

Mięso gości na naszych stołach od zawsze i rzadko kiedy decydujemy się na jego wykluczenie. Zdaniem niektórych obiad nie może się bez niego obyć, a niektórzy uważają, że bez mięsa nie mogą się najeść posiłkiem. Jeśli zaliczasz się do tej grupy osób, z pewnością poniższy przepis przypadnie ci do gustu. Mięso jest soczyste i pełne smaku, ale to środek skradnie twoje serce.

Codzienne wymyślanie coraz to nowszych przepisów nie należy do prostych zadań. Wiele osób ma z tym problem i posiłkuje się przepisami, które można znaleźć w internecie. Jeżeli jesteś wielkim smakoszem mięsa, a do tego lubisz się łączyć z innymi składnikami, to trafiłeś idealnie. Ta potrawa zawróci ci w głowie, a to dzięki mieszance mięsa i warzyw.

Zobacz wideo Zrazy zawijane, czyli pakunek ze spodziewajką

Zrazy wołowe nie często znajdowały miejsce się na moim obiadowym stole. Jednak od kiedy znam ten przepis, robią je znacznie częściej. Z tobą będzie podobnie, ponieważ ich smak jest nie do zastąpienia i nie da się go odtworzyć w żaden inny sposób. Mięso wołowe wypełnione jest nadzieniem, które z każdym kęsem wydobywa z siebie coraz to nowsze smaki. Podanie tego dania przy najbliższej okazji będzie strzałem w dziesiątkę.

Przepis na zrazy wołowe z pieczarkami

Składniki

  • 600 g wołowiny,
  • 200 g pieczarek,
  • duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 4 plasterki boczku,
  • 4 ogórki kiszone,
  • jajko,
  • 250 ml bulionu wołowego,
  • 100 ml śmietany 18%,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oleju do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Wołowinę pokrój na cienkie plastry i delikatnie rozbij tłuczkiem. Każdy plaster mięsa posól, popieprz i posmaruj cienką warstwą musztardy.
  2. Pieczarki i cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż cebulę z czosnkiem, aż będą miękkie. Dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje nadmiar wody. Dopraw solą i pieprzem, a następnie odstaw do ostygnięcia.
  3. Plastry boczku i ogórki kiszone pokrój w paski. Na każdym kawałku wołowiny ułóż trochę smażonych pieczarek, kawałek boczku i ogórka. Zawiń mięso, tworząc roladki, i zabezpiecz je wykałaczkami.
  4. Na patelni rozgrzej olej i smaż zrazy ze wszystkich stron, aż się zrumienią. Przełóż zrazy do garnka, dodaj bulion wołowy i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  5. W małej misce wymieszaj śmietanę z mąką i jajkiem, a następnie dodaj do sosu, który znajduje się w garnku, dobrze wymieszaj.
  6. Gotuj całość jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Gotowe zrazy podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki czy kasza.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.