-
Haps
-
Jak przygotować
- Po pierwszym kęsie to mięso będzie rozpływać się w ustach. Dawno nie jadłeś czegoś podobnego
Po pierwszym kęsie to mięso będzie rozpływać się w ustach. Dawno nie jadłeś czegoś podobnego
Mięsne potrawy od zawsze zdobywają naszą sympatię. Przecież od zawsze jemy kotlety mielone i schabowe i trudno jest nam z nich zrezygnować. Jednak, zamiast robić je kolejny raz, proponujemy przyrządzić coś innego. To danie wywoła u ciebie eksplozję smaków i sprawi, że będziesz robić je coraz częściej.
Wiele osób zastanawia się, co można podać swojej rodzinie na obiad. Większość z nas zajada się mięsem, więc wybór może okazać się prosty. Niemniej jednak nie każdy z nas chce ponownie robić kotlety mielone lub schabowe. By jednocześnie obiad zyskał na smaku i aby zaskoczyć najbliższych, warto zrezygnować z tych potraw na rzecz poniższego przepisu.
Zobacz wideo Przemycanie warzyw - te pulpety są w tym ekspertami [HAPS KIDS]
Bitki wołowe to idealna propozycja obiadowa, która posmakuje każdemu. Zrobienie ich to prościzna, a odpowiednio podane, mogą stać się twoim ulubionym daniem. W moim domu zazwyczaj serwuje się jest ugotowanymi ziemniakami i sałatką z marchewki i jabłka. Takie połączenie smaków, które nieco z sobą kontrastuje, jest bardzo smaczny i robi wrażenie.
Przepis na bitki z ziemniakami i marchewką
Składniki
- 500 g mięsa wołowego,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 150 ml bulionu,
- 100 ml czerwonego wina,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżeczka majeranku,
- łyżeczka musztardy,
- łyżka mąki,
- 1 kg ziemniaków,
- 2 łyżki masła,
- sól do smaku,
- 4 marchewki,
- jabłko,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
- Mięso pokrój na plastry, a następnie delikatnie rozbij tłuczkiem. Posól, popieprz i obtocz w mące.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj mięso i smaż z obu stron na złoty kolor. Zdejmij mięso z patelni i na tym samym tłuszczu podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj bulion i wino, zagotuj.
- Ułóż mięso z powrotem na patelnię, dodaj majeranek i musztardę. Duś na małym ogniu przez około 45 minut, aż mięso będzie miękkie.
- Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i dodaj masło, dokładnie wymieszaj.
- Marchewki i jabłko obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W misce wymieszaj marchewki, jabłko, sok z cytryny i oliwę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Gotowe mięsne bitki podawaj z ziemniakami i sałatką z marchewki. Smacznego!