Szwajcarskie placki ziemniaczane różnią się od naszych. Dzięki tej metodzie obłędnie chrupią

Dania z ziemniaków można skosztować w wielu krajach Europy, jednak Szwajcaria ma w swojej kuchni coś naprawdę wyjątkowego. Berner rosti to obłędnie chrupiące placki ziemniaczane, które nie tylko znakomicie smakują, ale i przyjemnie chrupią. Rarytas różni się od naszego dania sposobem przygotowania oraz... rozmiarem XXL!

Przed nami rozgrywki Euro 2024, a co za tym idzie idealny czas na testowanie kuchni różnych państw. Przekąską, która skradnie serca i żołądki kibiców, są obłędne placki ziemniaczane prosto z kuchni szwajcarskiej. Złociste berner rösti zastąpią niezdrowy fast food i sprawdzą się jako przekąska do oglądania meczu. 

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Szwajcarskie placki ziemniaczane. Przekąska na Euro 2024, której nikt się nie oprze

Kto nie kocha ziemniaków, niech pierwszy rzuci kamieniem! Polacy kochają to warzywo - można w końcu zrobić z niego obłędne zapiekanki, frytki, placki, babki czy kremowe puree. Dzisiejszym kandydatem na ulubioną przekąskę do oglądania Euro 2024 są berner rösti. To nic innego jak szwajcarskie placki ziemniaczane, które kuszą wielkim rozmiarem i obłędnym podaniem. 

To, co różni nasze placki ziemniaczane od tych szwajcarskich, to przede wszystkim sposób przygotowania. Rösti można zrobić z ziemniaków ugotowanych i tłuczonych lub z surowych - startych na tarce o dużych oczkach. Placki mają także pokaźny rozmiar, tradycyjnie smaży się je na całej powierzchni patelni. Jedna porcja z pewnością zatem poskromi nawet duży głód. Warto dodać, że rösti niegdyś jadali na śniadanie mieszkańcy wsi Berno, którzy trudnili się rolnictwem. Potrawa była tania i zapewniała energię na cały dzień.

Berner rösti - szwajcarskie placki, które pokocha każdy kibic 

Składniki: 

  • 1,5 kg ziemniaków, np. Russet,
  • 3 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • dodatkowo - szczypior lub skwarki z boczku. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania ziemniaków - ugotuj je w mundurkach w osolonej wodzie. 
  2. Warzywa obierz ze skórki i ugnieć na gładką masę lub przepuść przez praskę. 
  3. Na patelni rozgrzej solidną porcję masła. 
  4. Ułóż na patelni porcję ziemniaków doprawionych solą oraz pieprzem. 
  5. Placek rösti smaż do ładnego zarumienienia, a następnie odwróć delikatnie na drugą stronę. Wskazówka - uważaj, by placek się nie rozerwał. Pomocna będzie duża łopatka lub talerz, na który wystarczy przełożyć placek. Później szybkim ruchem ponownie umieść go na patelni. 
  6. Smaż rösti z drugiej strony, aż będzie ładnie zarumieniony i chrupiący. 
  7. Gotowy placek serwuj ze szczypiorkiem lub ze skwarkami. Świetnie sprawdzi się też sos np. czosnkowy lub lekki jogurtowy. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.