Nadziałam takie mięso młodym warzywem. Odwrócone gołąbki zrobiły furorę, a mąż poczuł niebo w gębie

Zrobiłam odwrócone gołąbki i swojski bigos dzięki temu przepysznemu warzywu, na które właśnie jest sezon. Będą to ulubione letnie potrawy całej naszej rodziny. Jak je zrobić? To banalnie proste!

Sezon na młodą kapustkę w pełni! Na sezonowy przysmak oczekuje wielu! Można serwować ją jako dodatek lub danie główne. Przed nami przepisy na dania obiadowe z młodą kapustką.

Zobacz wideo Kapusta po azjatycku

Dania z młodą kapustą urozmaicą każdy rodzinny obiad!

Interesuje cię młoda kapusta? Potrawy z nią mogą być bardzo różnorodne!. Bigos z młodej kapustki nie ma sobie równych! Przygotowanie tego wyjątkowego dania jest mega proste. Chcesz zaskoczyć teściową wybitnym smakiem? Mamy na to sposób! Poniżej przepis na bigos z młodej kapustki.

Składniki, które są nam potrzebne to:

  • 2 kg młodej kapusty;
  • 300 g kiełbasy;
  • 300 g pieczonej szynki;
  • 350 g pieczarek;
  • 2 cebule białe;
  • 2-3 łyżki oleju;
  • około 2 łyżeczek mąki;
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • szklanka bulionu;
  • świeży koper;
  • przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe, papryka słodka i ostra.

Wykonanie:

  • Kapustę umyj, poszatkuj.
  • Następnie umieść w dużym garnku i zalej ją wrzątkiem.
  • Gdy kapusta opadnie na dno, odcedź całą wodę. Następnie zalej gorącym bulionem.
  • W międzyczasie przygotuj szynkę i kiełbasę. Pokrój je w kostki i zeszklij na patelni.
  • Pieczarki obierz, a następnie pokrój. Dołóż do zawartości patelni. Dopraw solą i pieprzem.
  • Cebulę obierz, pokrój i zeszklij na oddzielnej patelni. Dodaj mąkę. Wymieszaj.
  • Mięso, pieczarki i cebulę dodaj do gotującej się kapusty. Dołóż koncentrat. Dopraw do smaku.
  • Dołóż posiekany koperek.

Sposoby na młodą kapustę - takiego schabu na pewno nie jadłeś! Mąż poczuje niebo w gębie!

Potrawy z młodą kapustą i ze schabem to strzał w dziesiątkę! Jeżeli chcesz przygotować coś szczególnego na romantyczną kolację z mężem, to zdecydowanie ten przepis jest godny uwagi. Schab gotowany w młodej kapustce może zaskoczyć.

Pomysł na młodą kapustę - schab krok po kroku:

Składniki:

  • 500 g schabu;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • 2-3 łyżki oleju;
  • 1 cebula;
  • około 375 ml bulionu - najlepiej domowej roboty;
  • 1 puszka siekanych pomidorów;
  • 1 młoda kapusta;
  • odrobina masła do smażenia;
  • pęczek koperku.

Wykonanie:

  • Umyj kapustę i odetnij wszystkie twarde elementy.
  • Poszatkuj połowę młodej kapusty i przesmaż na maśle.
  • Przygotuj schab. Pokrój go na plastry, rozbij tłuczkiem, na każdy ułóż smażoną młodą kapustę, zwiń i obtocz rolady w mące.
  • Następnie obsmaż rolady na oleju.
  • Dopraw do smaku przyprawami.
  • Cebulę obierz i posiekaj. Zeszklij ją w garnku. Następnie wlej bulion i zagotuj.
  • W środku, umieść mięso. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez około pół godziny.
  • Dołóż pomidory z puszki.
  • Dopraw przyprawami do smaku.
  • Przygotuj drugą połowę kapusty. Liście posiekaj w paseczki.
  • Dołóż kapustę garnka z mięsem i wymieszaj. Gotuj przez około 20-30 minut. Do miękkości mięsa oraz kapusty. Na koniec dołóż posiekany koper. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, odparuj go.

Zobacz też: Takie pierogi w Chinach są niezwykle popularne. W Polsce nabierają rozpędu. Farsz to petarda

Więcej o: