• Link został skopiowany

Nadziałam takie mięso młodym warzywem. Odwrócone gołąbki zrobiły furorę, a mąż poczuł niebo w gębie

Zrobiłam odwrócone gołąbki i swojski bigos dzięki temu przepysznemu warzywu, na które właśnie jest sezon. Będą to ulubione letnie potrawy całej naszej rodziny. Jak je zrobić? To banalnie proste!
Nadziałam takie mięso młodym warzywem. Odwrócone gołąbki zrobiły furorę, a mąż poczuł niebo w gębie. Zdjęcie ilustracyjne
istock

Sezon na młodą kapustkę w pełni! Na sezonowy przysmak oczekuje wielu! Można serwować ją jako dodatek lub danie główne. Przed nami przepisy na dania obiadowe z młodą kapustką.

Zobacz wideo Kapusta po azjatycku

Dania z młodą kapustą urozmaicą każdy rodzinny obiad!

Interesuje cię młoda kapusta? Potrawy z nią mogą być bardzo różnorodne!. Bigos z młodej kapustki nie ma sobie równych! Przygotowanie tego wyjątkowego dania jest mega proste. Chcesz zaskoczyć teściową wybitnym smakiem? Mamy na to sposób! Poniżej przepis na bigos z młodej kapustki.

Składniki, które są nam potrzebne to:

  • 2 kg młodej kapusty;
  • 300 g kiełbasy;
  • 300 g pieczonej szynki;
  • 350 g pieczarek;
  • 2 cebule białe;
  • 2-3 łyżki oleju;
  • około 2 łyżeczek mąki;
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • szklanka bulionu;
  • świeży koper;
  • przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe, papryka słodka i ostra.

Wykonanie:

  • Kapustę umyj, poszatkuj.
  • Następnie umieść w dużym garnku i zalej ją wrzątkiem.
  • Gdy kapusta opadnie na dno, odcedź całą wodę. Następnie zalej gorącym bulionem.
  • W międzyczasie przygotuj szynkę i kiełbasę. Pokrój je w kostki i zeszklij na patelni.
  • Pieczarki obierz, a następnie pokrój. Dołóż do zawartości patelni. Dopraw solą i pieprzem.
  • Cebulę obierz, pokrój i zeszklij na oddzielnej patelni. Dodaj mąkę. Wymieszaj.
  • Mięso, pieczarki i cebulę dodaj do gotującej się kapusty. Dołóż koncentrat. Dopraw do smaku.
  • Dołóż posiekany koperek.

Sposoby na młodą kapustę - takiego schabu na pewno nie jadłeś! Mąż poczuje niebo w gębie!

Potrawy z młodą kapustą i ze schabem to strzał w dziesiątkę! Jeżeli chcesz przygotować coś szczególnego na romantyczną kolację z mężem, to zdecydowanie ten przepis jest godny uwagi. Schab gotowany w młodej kapustce może zaskoczyć.

Pomysł na młodą kapustę - schab krok po kroku:

Składniki:

  • 500 g schabu;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • 2-3 łyżki oleju;
  • 1 cebula;
  • około 375 ml bulionu - najlepiej domowej roboty;
  • 1 puszka siekanych pomidorów;
  • 1 młoda kapusta;
  • odrobina masła do smażenia;
  • pęczek koperku.

Wykonanie:

  • Umyj kapustę i odetnij wszystkie twarde elementy.
  • Poszatkuj połowę młodej kapusty i przesmaż na maśle.
  • Przygotuj schab. Pokrój go na plastry, rozbij tłuczkiem, na każdy ułóż smażoną młodą kapustę, zwiń i obtocz rolady w mące.
  • Następnie obsmaż rolady na oleju.
  • Dopraw do smaku przyprawami.
  • Cebulę obierz i posiekaj. Zeszklij ją w garnku. Następnie wlej bulion i zagotuj.
  • W środku, umieść mięso. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez około pół godziny.
  • Dołóż pomidory z puszki.
  • Dopraw przyprawami do smaku.
  • Przygotuj drugą połowę kapusty. Liście posiekaj w paseczki.
  • Dołóż kapustę garnka z mięsem i wymieszaj. Gotuj przez około 20-30 minut. Do miękkości mięsa oraz kapusty. Na koniec dołóż posiekany koper. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, odparuj go.

Zobacz też: Takie pierogi w Chinach są niezwykle popularne. W Polsce nabierają rozpędu. Farsz to petarda

Więcej o: