Sezon na młodą kapustkę w pełni! Na sezonowy przysmak oczekuje wielu! Można serwować ją jako dodatek lub danie główne. Przed nami przepisy na dania obiadowe z młodą kapustką.
Zobacz wideo Kapusta po azjatycku
Dania z młodą kapustą urozmaicą każdy rodzinny obiad!
Interesuje cię młoda kapusta? Potrawy z nią mogą być bardzo różnorodne!. Bigos z młodej kapustki nie ma sobie równych! Przygotowanie tego wyjątkowego dania jest mega proste. Chcesz zaskoczyć teściową wybitnym smakiem? Mamy na to sposób! Poniżej przepis na bigos z młodej kapustki.
Składniki, które są nam potrzebne to:
- 2 kg młodej kapusty;
- 300 g kiełbasy;
- 300 g pieczonej szynki;
- 350 g pieczarek;
- 2 cebule białe;
- 2-3 łyżki oleju;
- około 2 łyżeczek mąki;
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
- szklanka bulionu;
- świeży koper;
- przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe, papryka słodka i ostra.
Wykonanie:
- Kapustę umyj, poszatkuj.
- Następnie umieść w dużym garnku i zalej ją wrzątkiem.
- Gdy kapusta opadnie na dno, odcedź całą wodę. Następnie zalej gorącym bulionem.
- W międzyczasie przygotuj szynkę i kiełbasę. Pokrój je w kostki i zeszklij na patelni.
- Pieczarki obierz, a następnie pokrój. Dołóż do zawartości patelni. Dopraw solą i pieprzem.
- Cebulę obierz, pokrój i zeszklij na oddzielnej patelni. Dodaj mąkę. Wymieszaj.
- Mięso, pieczarki i cebulę dodaj do gotującej się kapusty. Dołóż koncentrat. Dopraw do smaku.
- Dołóż posiekany koperek.
Sposoby na młodą kapustę - takiego schabu na pewno nie jadłeś! Mąż poczuje niebo w gębie!
Potrawy z młodą kapustą i ze schabem to strzał w dziesiątkę! Jeżeli chcesz przygotować coś szczególnego na romantyczną kolację z mężem, to zdecydowanie ten przepis jest godny uwagi. Schab gotowany w młodej kapustce może zaskoczyć.
Pomysł na młodą kapustę - schab krok po kroku:
Składniki:
- 500 g schabu;
- 2 łyżki mąki pszennej;
- 2-3 łyżki oleju;
- 1 cebula;
- około 375 ml bulionu - najlepiej domowej roboty;
- 1 puszka siekanych pomidorów;
- 1 młoda kapusta;
- odrobina masła do smażenia;
- pęczek koperku.
Wykonanie:
- Umyj kapustę i odetnij wszystkie twarde elementy.
- Poszatkuj połowę młodej kapusty i przesmaż na maśle.
- Przygotuj schab. Pokrój go na plastry, rozbij tłuczkiem, na każdy ułóż smażoną młodą kapustę, zwiń i obtocz rolady w mące.
- Następnie obsmaż rolady na oleju.
- Dopraw do smaku przyprawami.
- Cebulę obierz i posiekaj. Zeszklij ją w garnku. Następnie wlej bulion i zagotuj.
- W środku, umieść mięso. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez około pół godziny.
- Dołóż pomidory z puszki.
- Dopraw przyprawami do smaku.
- Przygotuj drugą połowę kapusty. Liście posiekaj w paseczki.
- Dołóż kapustę garnka z mięsem i wymieszaj. Gotuj przez około 20-30 minut. Do miękkości mięsa oraz kapusty. Na koniec dołóż posiekany koper. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, odparuj go.
Zobacz też: Takie pierogi w Chinach są niezwykle popularne. W Polsce nabierają rozpędu. Farsz to petarda