Wybierz tylko te warzywa, bo z nich zrobisz najsmaczniejszą zupę. Jest idealna na lato

Zupa to danie, które na pewno nie kojarzy nam się z latem. Upały, które doskwierają sprawiają, że chce się jeść tylko coś chłodnego. Jednak ten przepis przekona cię, że zupa to danie idealne na lato. Połączenie smaków jest naprawdę niesamowite.

Jeśli zastanawiasz się, co możesz przyrządzić na najbliższy obiad, to twoje poszukiwania właśnie się zakończyły. Ta zupa jest idealna i po pierwszej łyżce, chce się ją jeść bez końca. To połączenie samych najsmaczniejszych warzyw, które o tej porze są świeże i przepyszne.

Zobacz wideo Serowo-piwna zupa krem. Nie przejdziesz obojętnie

Do zrobienia zupy z białych warzyw potrzebujesz niewiele. Przyda ci się cebula, biała część pora, seler, ziemniaki, kalafior i czosnek. Całość dopełniona jest śmietanką kremówką. Jeśli masz taką ochotę, możesz ją również zmiksować na kremową konsystencję. Tak przygotowana może być podawana z grzankami lub kulkami ptysiowymi. Oby zrobiła jeszcze większe wrażenie, możesz ją udekorować świeżym tymiankiem lub bazylią.

Przepis na zupę z białych warzyw

Składniki

  • 2 duże białe cebule,
  • 2 pory, tylko biała część,
  • seler,
  • 4 ziemniaki,
  • główka kalafiora,
  • ząbek czosnku,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeży tymianek do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Obierz cebule i pokrój w kostkę. Pokrój pory w cienkie plasterki, a seler i ziemniaki w kostkę. Kalafior podziel na różyczki.
  2. W dużym garnku rozpuść masło i podsmaż cebulę oraz pory na złoty kolor. Dodaj seler, ziemniaki, i czosnek, smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Dodaj kalafior i zalej całość bulionem warzywnym. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie.
  4. Po tym czasie zblenduj zupę na gładki krem. Dodaj śmietanę kremówkę, wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Podawaj gorącą, udekorowaną świeżym tymiankiem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.