Sezon grillowy w pełni, a to oznacza, że weekendy obfitują w grillowane składniki. Mało kto teraz postanawia stać w kuchni, gdy może wykorzystać ten sprzęt. Smakosze kaszanki z pewnością są wniebowzięci, bo można w końcu przyrządzić ją tak, jak to powinno wyglądać.
Jak zrobić kaszankę, aby nie pękła na grillu?, istock/@ffolas
REKLAMA
REKLAMA
Początek kalendarzowego lata, a także wakacji to idealny moment na wyciągnięcie grilla. Właśnie w taki sposób warto celebrować te dwa wydarzenia. Jeśli jesteś fanem takiego przyrządzania obiadów, to mamy coś specjalnego. Ten przepis zagości w twoim domu na znacznie dłużej i stanie się twoim ulubionym.
REKLAMA
Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje
Kaszankę można lubić, albo jej nienawidzić. Nie można jej jednak odebrać tego, że wyciągnięta z grilla zyskuje na smaku. Oprócz tego warto również zaznaczyć, że dodatki, z którymi jest robiona, są kluczowe. Dziś wybraliśmy specjalne dwa, które połączone z sobą dodają aromatu. Mowa tu o jabłku i cebuli. Ułożenie tej mieszanki wraz z kaszanką gwarantuje najlepsze doznania smakowe. Taka kaszanka po wyciągnięciu z grilla nie potrzebuje dodatkowych sosów. Wystarczy podać ją z pieczywem i gotowe.
Przepis na kaszankę z grilla z jabłkiem i cebulą
Składniki
4 kawałki kaszanki,
2 średnie jabłka,
2 cebule,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Cebule obierz i również pokrój w cienkie plasterki.
W misce wymieszaj jabłka i cebulę z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Przygotuj kawałki folii aluminiowej, na tyle duże, aby zawinąć kaszankę z dodatkami.
Na każdy kawałek folii połóż kaszankę, a następnie nałóż mieszankę jabłek i cebuli. Zawiń szczelnie całość w folię.
Grilluj zawiniątka na średnim ogniu przez około 15-20 minut, od czasu do czasu obracając, aż kaszanka będzie dobrze podgrzana, a jabłka i cebula miękkie. Ostrożnie otwórz folię i podawaj gorącą kaszankę.