• Link został skopiowany

Szalałam za pomidorową, ale poznałam coś, co wyrwało mnie z butów. Dobra na zimno i ciepło

Nie każda potrawa może dobrze smakować, gdy jest podgrzana lub schłodzona. Ta zupa smakuje obłędnie w obu tych wersjach. Zrobienie jej to chwila, a wystarczy na kilka porcji obiadowych.
Zupa warzywna z soczewicą
Fot. Shutterstock/Elena M. Tarasova

Jeśli masz swoją ulubioną zupę, to pójdzie ona w odstawkę za sprawa tego przepisu. Może się wydawać, że nic nie przebije rosołu, ale jesteś w błędzie. Ta potrawa nie ma sobie równych, a kombinacja smaków w tym przypadku wygrywa z innymi.

Zobacz wideo Zupa z batata i marchewki Jest rozgrzewająca, gęsta i pyszna!

Zupa z soczewicy może wydawać się skomplikowana i niezbyt smaczna. Obiecuję ci jednak, że tak nie jest. Do jej wykonania przygotuj czerwoną soczewicę, wachlarz wielu smacznych warzyw i sporo przypraw. Ma być ona aromatyczna, więc niczego nie żałuj.

Przepis na zupę z soczewicy

Składniki

  • 750 ml bulionu,
  • 50 g czerwonej soczewicy,
  • 3 ziemniaki,
  • marchewka,
  • mała cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • łyżka posiekanego koperku,
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%,
  • łyżeczka kurkumy,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. W garnku rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek i zeszklij na niej cebulę. Następnie dodaj czosnek i całość delikatnie podsmaż.
  2. Marchewkę i ziemniaki obierz, przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Umieść je na gorącym tłuszczu i podsmażaj przez kilka minut.
  3. Do całości wrzuć suchą soczewicę, wymieszaj do połączenia składników. Następnie wlej bulion i zagotuj. Produkty pozostaw na ogniu na następne 25 minut. Po tym czasie dopraw potrawę solą, pieprzem, kurkumą i obiema paprykami.
  4. Na sam koniec wlej pomidory z puszki i gotuj zupę przez około 15 minut. Pamiętaj, aby co jakiś czas zamieszać potrawę.
  5. Po tym czasie zdejmij zupę z ognia, a do miseczki przelej chochlę wywaru. Wymieszaj ją ze śmietanką i wlej małym ciurkiem do garnka. Wsyp także posiekany koperek i zamieszaj.
Więcej o: