Nie każda potrawa może dobrze smakować, gdy jest podgrzana lub schłodzona. Ta zupa smakuje obłędnie w obu tych wersjach. Zrobienie jej to chwila, a wystarczy na kilka porcji obiadowych.
Fot. Shutterstock/Elena M. Tarasova
REKLAMA
REKLAMA
Jeśli masz swoją ulubioną zupę, to pójdzie ona w odstawkę za sprawa tego przepisu. Może się wydawać, że nic nie przebije rosołu, ale jesteś w błędzie. Ta potrawa nie ma sobie równych, a kombinacja smaków w tym przypadku wygrywa z innymi.
REKLAMA
Zobacz wideo Zupa z batata i marchewki Jest rozgrzewająca, gęsta i pyszna!
Zupa z soczewicy może wydawać się skomplikowana i niezbyt smaczna. Obiecuję ci jednak, że tak nie jest. Do jej wykonania przygotuj czerwoną soczewicę, wachlarz wielu smacznych warzyw i sporo przypraw. Ma być ona aromatyczna, więc niczego nie żałuj.
Przepis na zupę z soczewicy
Składniki
750 ml bulionu,
50 g czerwonej soczewicy,
3 ziemniaki,
marchewka,
mała cebula,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy z oliwek,
puszka krojonych pomidorów,
łyżka posiekanego koperku,
1/3 szklanki śmietanki 30%,
łyżeczka kurkumy,
łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
szczypta ostrej papryki w proszku,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. W garnku rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek i zeszklij na niej cebulę. Następnie dodaj czosnek i całość delikatnie podsmaż.
Marchewkę i ziemniaki obierz, przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Umieść je na gorącym tłuszczu i podsmażaj przez kilka minut.
Do całości wrzuć suchą soczewicę, wymieszaj do połączenia składników. Następnie wlej bulion i zagotuj. Produkty pozostaw na ogniu na następne 25 minut. Po tym czasie dopraw potrawę solą, pieprzem, kurkumą i obiema paprykami.
Na sam koniec wlej pomidory z puszki i gotuj zupę przez około 15 minut. Pamiętaj, aby co jakiś czas zamieszać potrawę.
Po tym czasie zdejmij zupę z ognia, a do miseczki przelej chochlę wywaru. Wymieszaj ją ze śmietanką i wlej małym ciurkiem do garnka. Wsyp także posiekany koperek i zamieszaj.