Bitki wychodzą mi mięciutkie i soczyste. W tym sosie smakują najlepiej - mąż był wniebowzięty

Kiedy schabowe i pieczone udka mi się przejedzą, zawsze sięgam po ten przepis na bitki. Bitki schabowe z cebulą i pieczarkami wychodzą mi zawsze mięciutkie i soczyste. Ten obiad możesz zaserwować nawet bardzo wybrednej teściowej. Nie to, że nie dbam o teściową, ale mąż uwielbia ten przepis.

Bitki schabowe to naprawdę szybkie i smaczne danie, które idealnie nadaje się zarówno na codzienny obiad, jak i również podczas większych uroczystości. Nie będę ukrywać - ostatnio mam lenia i raczej stawiam na szybkie i łatwe przepisy. Na szczęście dawno nie robiłam bitek schabowych i postanowiłam się nie przemęczać i przerobić je na superobiad. Mój narzeczony zajadał się ze smakiem. Były mięciutkie i soczyste dzięki sposobowi smażenia - najpierw na ostro, później łagodnie.

Zobacz wideo Sprawdź pyszne przepisy z kurkami

Bitki schabowe z cebulą i pieczarkami

Składniki:

  • ok. 1 kg schabu bez kości,
  • 2 niewielkie cebule,
  • ok. 700 g pieczarek,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, odrobina gałki muszkatołowej,
  • mąka,
  • masło,
  • śmietana do zabielenia sosu.

Przepis na bitki schabowe - sposób wykonania:

  1. Schab pokrój w dość cienkie plastry - ok. 1,5 cm grubości. Następnie lekko rozbij i natrzyj ulubionymi przyprawami. U mnie była to sól, pieprz ziołowy i odrobina słodkiej papryki. Odłóż na bok.
  2. Pieczarki oczyść, pokrój w plastry. Cebulę pokrój w grubą kostkę lub posiekaj w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Każdy płat mięsa dokładnie obtocz w mące. Następnie porządnie rozgrzej patelnię pół na pół z masłem i olejem. Smaż płaty mięsa na dużej mocy palnika przez 30 sekund z każdej strony. Następnie przełóż je na talerz.
  4. Na patelni, na której podsmażało się mięso, rozgrzej dodatkową porcję masła - nie musi być go dużo. Następnie zeszklij cebulę i czosnek i dodaj pieczarki. Kiedy z pieczarek odparuje woda, lekko je osól i dodaj pierz, ziele angielskie, liście laurowe oraz gałkę.
  5. Całość lekko podlej bulionem i dodaj mięso. Wymieszaj i zmniejsz moc palnika. Duś przez 15 minut na niewielkiej mocy palnika. Następnie zabiel śmietaną. Duś przez kolejne 5 minut i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.