Kiedy schabowe i pieczone udka mi się przejedzą, zawsze sięgam po ten przepis na bitki. Bitki schabowe z cebulą i pieczarkami wychodzą mi zawsze mięciutkie i soczyste. Ten obiad możesz zaserwować nawet bardzo wybrednej teściowej. Nie to, że nie dbam o teściową, ale mąż uwielbia ten przepis.
Fot. Radakcja
REKLAMA
REKLAMA
Bitki schabowe to naprawdę szybkie i smaczne danie, które idealnie nadaje się zarówno na codzienny obiad, jak i również podczas większych uroczystości. Nie będę ukrywać - ostatnio mam lenia i raczej stawiam na szybkie i łatwe przepisy. Na szczęście dawno nie robiłam bitek schabowych i postanowiłam się nie przemęczać i przerobić je na superobiad. Mój narzeczony zajadał się ze smakiem. Były mięciutkie i soczyste dzięki sposobowi smażenia - najpierw na ostro, później łagodnie.
REKLAMA
Zobacz wideo Sprawdź pyszne przepisy z kurkami
Bitki schabowe z cebulą i pieczarkami
Składniki:
ok. 1 kg schabu bez kości,
2 niewielkie cebule,
ok. 700 g pieczarek,
2-3 ząbki czosnku,
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, odrobina gałki muszkatołowej,
mąka,
masło,
śmietana do zabielenia sosu.
Przepis na bitki schabowe - sposób wykonania:
Schab pokrój w dość cienkie plastry - ok. 1,5 cm grubości. Następnie lekko rozbij i natrzyj ulubionymi przyprawami. U mnie była to sól, pieprz ziołowy i odrobina słodkiej papryki. Odłóż na bok.
Pieczarki oczyść, pokrój w plastry. Cebulę pokrój w grubą kostkę lub posiekaj w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Każdy płat mięsa dokładnie obtocz w mące. Następnie porządnie rozgrzej patelnię pół na pół z masłem i olejem. Smaż płaty mięsa na dużej mocy palnika przez 30 sekund z każdej strony. Następnie przełóż je na talerz.
Na patelni, na której podsmażało się mięso, rozgrzej dodatkową porcję masła - nie musi być go dużo. Następnie zeszklij cebulę i czosnek i dodaj pieczarki. Kiedy z pieczarek odparuje woda, lekko je osól i dodaj pierz, ziele angielskie, liście laurowe oraz gałkę.
Całość lekko podlej bulionem i dodaj mięso. Wymieszaj i zmniejsz moc palnika. Duś przez 15 minut na niewielkiej mocy palnika. Następnie zabiel śmietaną. Duś przez kolejne 5 minut i podawaj z ulubionymi dodatkami.