Masz ochotę na lekkie i pyszne ciasto? Tego smaku nie da się podrobić, a piętrowe połączenie gwarantuje piękny widok na talerzu. Przepis jest dziecinnie prosty. Wystarczy zadbać o warstwy i sezonowe rarytasy.
2
Fot. ivanmateev - iStock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Masz ochotę na coś słodkiego, jednak nie chcesz marnować kilku godzin w kuchni? Postaw na obłędne ciasto z jagodami i budyniem. Takie połączenie ekspresowo zniknie z talerzy i pięknie zaprezentuje się nie tylko na odświętnym stole. Jest idealne na lato.
REKLAMA
Zobacz wideo Letni, czereśniowy cobbler
Jakie ciasto upiec z jagód? Oto najlepszy przepis. Zachwyci każdego łasucha
Latem wśród wypieków królują specjały z dodatkiem sezonowych owoców. W menu wówczas nie brakuje słodkich tart i pulchnych drożdżówek. Prawdziwym hitem, który zrobi wrażenie na wszystkich gościach, jest ciasto z jagodami i budyniem. Królewskie połączenie przepięknie się prezentuje i równie wybornie smakuje.
Jak zrobić ciasto z jagodami i budyniową pianką? To będzie rozkosz dla podniebienia w każdym kęsie
Ciacho z jagodami i budyniem bazuje na kruchym cieście i jest układane warstwami. Połączenie pianki budyniowej, jagód i kruszonki smakuje wyśmienicie. Jak przygotować ten deser?
Zacznij od ciasta. Mąkę przesiej do dużej miski z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia.
Następnie dodaj sól, cukier waniliowy oraz kawałki zimnego masła. Wszystkie składniki posiekaj nożem i na koniec dodaj żółtka.
Ciasto szybko zagniataj, tak by nie ogrzać zbytnio składników. Podziel je na dwie części, zawiń w folię i przełóż do zamrażarki na godzinę.
Po tym czasie wyłóż blachę papierem do pieczenia. Zetrzyj jedną cześć ciasta i uformuj z niej spód. Zapiekaj go w 180 stopniach przez około 15 minut.
Teraz pora na budyniową piankę. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier, przesiany proszek budyniowy oraz olej.
Gotową piankę przełóż na ostudzony i podpieczony spód. Wierzch wyrównaj i obficie posyp jagodami. Na koniec pokrusz resztę ciasta na kruszonkę.
Ciasto ponownie zapiekaj w 180 stopniach - tym razem przez około 40 minut. Po ostudzeniu posyp wszystko cukrem pudrem. Smacznego!