Fasolka szparagowa to nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne warzywo. Jest częstym elementem wakacyjnych obiadów, zdrowych przekąsek, zup, makaronów, a nawet sałatek. Z czym ją podać, by nie była nudna? Z pomocą przychodzi nasz sprawdzony przepis, który już na wstępie wyklucza masło i bułkę tartą.
Schyłek czerwca i początek lipca to najlepszy moment w roku. Wówczas na straganach i w warzywniakach półki niemal uginają się od rewelacyjnych produktów, a także świeżych owoców i warzyw. Klasyką jest kapusta, ogórki czy pierwsze pomidory. Absolutnym numerem jeden jest jednak fasolka szparagowa, która jest nieodłącznym elementem wakacyjnych obiadów. Smakuje rewelacyjnie z jajkiem sadzonym, ziemniakami czy mielonym. Wcześniej jednak należy ją odpowiednio przygotować.
Klasycznym dodatkiem do fasolki jest masło i rumiana bułka tarta. Takie zestawienie może jednak się szybko znudzić. Ciekawą wariacją może być zatem fasolka z parmezanem, żółtym serem, sezamem czy nawet skórką z cytrusów. Wszystkie te połączenia wypadają smacznie - poniżej zdradzamy jednak przepis na omastę doskonałą!
Składniki:
Sposób przygotowania: