Do fasolki szparagowej nie dodaje już masła i bułki. Teściowa zdradziła mi sekret obłędnej omasty

Fasolka szparagowa to klasyka, której nic nie zastąpi. Babciny przepis warto jednak nieco urozmaicić i zrezygnować z oklepanej bułki tartej z masłem. Zamiast tego wrzuć do warzyw włoski specjał, który podkreśli smak i sprawi, że każdy poprosi o dokładkę!

Fasolka szparagowa to nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne warzywo. Jest częstym elementem wakacyjnych obiadów, zdrowych przekąsek, zup, makaronów, a nawet sałatek. Z czym ją podać, by nie była nudna? Z pomocą przychodzi nasz sprawdzony przepis, który już na wstępie wyklucza masło i bułkę tartą. 

Zobacz wideo Przepis na fasolkę po bretońsku z chorizo [PROSTY SPOSÓB NA]

Do fasolki szparagowej dodaję ten składnik. O niebo lepszy niż bułka tarta

Schyłek czerwca i początek lipca to najlepszy moment w roku. Wówczas na straganach i w warzywniakach półki niemal uginają się od rewelacyjnych produktów, a także świeżych owoców i warzyw. Klasyką jest kapusta, ogórki czy pierwsze pomidory. Absolutnym numerem jeden jest jednak fasolka szparagowa, która jest nieodłącznym elementem wakacyjnych obiadów. Smakuje rewelacyjnie z jajkiem sadzonym, ziemniakami czy mielonym. Wcześniej jednak należy ją odpowiednio przygotować. 

Klasycznym dodatkiem do fasolki jest masło i rumiana bułka tarta. Takie zestawienie może jednak się szybko znudzić. Ciekawą wariacją może być zatem fasolka z parmezanem, żółtym serem, sezamem czy nawet skórką z cytrusów. Wszystkie te połączenia wypadają smacznie - poniżej zdradzamy jednak przepis na omastę doskonałą!

Fasolkę szparagową serwuję z włoskim serem - to moje wakacyjne uzależnienie

Składniki: 

  • kilogram fasolki szparagowej,
  • 3 łyżki dobrej jakości oliwy,
  • 70 g parmezanu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprzu. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od oczyszczenia fasolki. Odetnij jej końce, a następnie dokładnie ją myj w zimnej wodzie. 
  2. Gotową fasolkę wrzuć do wrzątku z odrobiną soli i optymalnie cukru. Gotuj warzywa przez około osiem minut. Po tym czasie odcedź ją i osusz. 
  3. Czosnek obierz i drobno pokrój lub przeciśnij przez praskę. 
  4. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek i smaż go przez chwilę. Następnie dodaj wcześniej ugotowaną fasolkę.
  5. Wszystko starannie wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i na koniec obficie posyp parmezanem. 
  6. Tak przygotowana fasolka szparagowa jest gotowa do podania - można ją dodać do wakacyjnego obiadu lub serwować jako przekąskę, lub przystawkę, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.