Bułeczkę zawsze wypełniaj tym. To nie dżem, ser, czy budyń. To nadzienie można zjeść tylko teraz

Lato kojarzy mi się z drożdżówkami, które wypełnione są po brzegi owocami, których nie ma o innej porze roku. Właśnie dlatego zajadam się nimi bez końca i robię je prawie codziennie. Teraz koniecznie musisz zrobić bułeczki z tym owocem. Sezon na nie właśnie się rozpoczyna.

Nie znam osoby, która nie przepada za słodkimi bułkami, które wypełnione są wyrazistym smakiem owoców. To właśnie one są idealne na śniadanie, czy kolację, a nawet jako słodka przekąska w ciągu dnia. Od kiedy znam ten przepis, też mogę je jeść bez końca.

Zobacz wideo Jak pozbyć się pestek czereśni bez drylownicy? Mamy sposób

Jeśli zastanawiasz się, co będzie znikać ze stołu w błyskawiczny sposób, to ten przepis jest odpowiedzią. Jestem przekonana, że te drożdżówki zrobią ogromne wrażenie na każdym, a to za sprawą nadzienia. Jego głównym składnikiem są porzeczki, na które rozpoczyna się sezon. Najlepiej zrobić je od razu, bo ten smak nie może czekać. 

Drożdżówki z porzeczkami

Składniki

  • 500 g mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 250 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • 80 g masła,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 300 g porzeczek,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • jajko do posmarowania.

Sposób przygotowania

  1. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z łyżką cukru i łyżką mąki. Odstaw na 10-15 minut, aż zaczyn zacznie pracować.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i cukier waniliowy. Dodaj zaczyn, rozpuszczone masło i jajka. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce.
  3. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm. Wytnij prostokąty lub kwadraty. Na środek każdego kawałka ciasta nałóż porzeczki, złóż brzegi i formuj bułeczki.
  4. Ułóż drożdżówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmaruj drożdżówki roztrzepanym jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25 minut, aż będą złociste.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.