Włoska bruschetta to pyszna i chrupiąca przekąska. Jest gotowa w zaledwie 10 minut, a zrobi furorę

Włoska bruschetta z pomidorkami i czosnkiem to idealna przekąska na dzisiejszy mecz Włochy-Chorwacja w ramach Mistrzostw Europy w piłce nożnej 2024. Chrupiąca grzanka z aromatycznymi dodatkami doskonale umili czas kibicowania. W dodatku przygotowanie jest banalnie proste i szybkie.

Bruschetta to specjał, którym Włosi zajadają się na co dzień i w szalonych ilościach. Klasyczna przekąska świetnie sprawdzi się na każdą okazję - od przyjęcia urodzinowego, aż po kibicowanie na meczu piłkarskim. Przyrządzenie jej jest tak proste, że poradzi sobie z nią absolutnie każdy miłośnik szybkich i smacznych przystawek.

Zobacz wideo Dwa sposoby na bruschettę: pomidor i awokado

Przekąska na mecz Chorwacja-Włochy. Zrobisz ją ekspresowo z kilku produktów

Ciepłe, idealnie chrupiące grzanki z pysznymi dodatkami to przysmak, któremu trudno odmówić. Gwarantujemy, że po posmakowaniu nie skończy się na jednej sztuce, dlatego warto od razu zaopatrzyć się w mały arsenał bruschett. Najprostszy wariant zakłada wykorzystanie jedynie pomidorków koktajlowych, czosnku i oliwy (najlepiej z pierwszego tłoczenia), jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić je o ulubione składniki. Grzanki będą smakować jeszcze lepiej, jeśli dodamy do nich np. szynkę parmeńską, mozzarellę oraz oliwki. Śmiało korzystaj z wyobraźni i dopasuj włoskie przekąski do upodobań kulinarnych.

Składniki:

  • 10 kromek chleba,
  • 500 g pomidorków koktajlowych,
  • 3 ząbki czosnku,
  • garść liści świeżej bazylii,
  • sól,
  • oliwa,
  • opcjonalnie: oliwki, mozzarella, wędlina, parmezan.

Włoska bruschetta z pomidorkami, czosnkiem i oliwą. Sposób wykonania

Zacznij od dokładnego umycia i osuszenia pomidorków. W kolejnym kroku pokrój je w drobną kostkę i przełóż do małej miseczki. Dodaj posiekane liście bazylii i zalej całość kilkoma łyżkami oliwy. Na koniec dopraw mieszankę solą i odstaw na chwilę do "przegryzienia się" smaków.

W międzyczasie pokrój chleb na dość grube kromki (lub użyj już pokrojonego pieczywa) i ułóż na blasze wraz z czosnkiem. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 6-7 minut. Po tym czasie rozsmaruj upieczony czosnek na podpieczonych grzankach i wyłóż na nich nieco pomidorków z bazylią. Teraz wystarczy już tylko polać gotowe przekąski odrobiną oliwy i zacząć się nimi zajadać. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.