Gospodynie zdradziły, jak nie tracić czasu w kuchni. Tak ugotujesz ziemniaki w ekspresowym tempie

Nie ma to jak młode polskie ziemniaczki do obiadu. Z dodatkiem masła i koperku smakują najlepiej, niestety samo gotowanie wymaga poświęcenia odrobiny więcej czasu. Gospodynie domowe doskonale wiedzą, jak zrobić to błyskawicznie. Poznajcie metody, które odmienią wasze kuchenne przygotowania.

Ziemniaki to bez wątpienia jeden z najczęściej wybieranych dodatków do posiłku. Na szczęście najlepsze gospodynie mogą pochwalić się sprawdzonymi sposobami, które znacznie przyspieszają proces ich gotowania. Zobacz, jakie to proste.

Zobacz wideo Leszek Klimas pokazuje nam, jak powinien wyglądać obiad, kiedy chcemy się zdrowo odżywiać. "Ziemniaki, kawałek kotleta."

Patenty na szybkie gotowanie ziemniaków

Choć kartofle najczęściej wrzucamy do garnka, solimy i czekamy, to lepszym patentem będzie umieszczenie ich bezpośrednio w gotującej się wodzie. Tym sposobem praktycznie od razu zaczną mięknąć, a co za tym idzie, skrócimy do maksimum czas ich przygotowywania. Dodatkowo im krócej gotujemy warzywa, tym zachowują w sobie więcej cennych minerałów i innych składników odżywczych.

Kolejnym przydatnym trikiem, szczególnie w przypadku ziemniaków w mundurkach, jest nakłucie ich widelcem przed wrzuceniem do wody. Sprawia to, że płyn szybciej dociera do środka warzyw, a one gotują się zdecydowanie szybciej niż tradycyjnie.

Gospodynie domowe polecają również dodawanie tłuszczu do wody - np. łyżeczki margaryny lub masła. Dzięki temu patentowi ziemniaki nabierają lepszego aromatu, a przygotowanie przebiega w okamgnieniu. Im mniejsze kawałki wrzucimy do garnka, tym szybciej zrobią się miękkie. Za każdym razem należy pamiętać o wykorzystaniu pokrywki - para wodna również przyspiesza gotowanie.

Najlepsza metoda na zachowanie cennych witamin minerałów

Niestety, podczas gotowania ziemniaki tracą wszystko, co pozytywnie wpływa na nasz organizm. Jeśli chcemy zachować cenne witaminy i minerały, najlepiej je upiec. Dzięki temu kartofle będą zdecydowanie zdrowsze niż po gotowaniu. Najlepszy patent to pokrojenie ich na małe kawałki, skropienie wodą i wrzucenie na mniej więcej 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.

Więcej o: