-
Haps
-
Jak przygotować
- Teraz jest idealny czas na zrobienie tej zupy. Biegnij na targ i kup te warzywa
Teraz jest idealny czas na zrobienie tej zupy. Biegnij na targ i kup te warzywa
Jeśli w twojej głowie panuje pustka, a musisz zrobić dla swojej rodziny danie obiadowe, to poniższy przepis sprawdzi się wyśmienicie. Zrobienia tej zupy gwarantuje sukces i zadowolenie twoich bliskich. Wykorzystać sezonowe warzywa, a smak tej zupy będzie przepełnione aromatem i pysznym posmakiem.
Wiele osób gdy tylko zaczyna się lato, wchodzi do kuchni i zaczyna gotować najróżniejsze potrawy. Wykorzystuje wtedy najbardziej sezonowe owoce i warzywa i powstaje z tego naprawdę coś pysznego. Przy najbliższej okazji wybierz się na najbliższy targ i wybierz na nim warzywa, które o tej porze roku są najsmaczniejsze. Później połącz je w garnku, a dzięki temu powstanie zupa, której każdemu będzie mało. Od razu zrób wielki garnek, bo każdy sięgnie po dokładkę.
Zobacz wideo Klasyk - zupa ogórkowa
Przepis na letnią zupę jarzynową
Składniki na bulion
- 400 g kurczaka,
- duża marchewka,
- kawałek selera,
- korzeń pietruszki,
- 2 liście laurowe,
- 3 kulki ziela angielskiego,
- sól,
- pieprz.
Pozostałe składniki
- pół główki młodej kapusty,
- 100 g żółtej fasolki szparagowej,
- 2 marchewki,
- pół główki niewielkiego kalafiora,
- 2 pomidory,
- 4 większe ziemniaki,
- mała główka kalarepy,
- pół pęczka koperku,
- łyżka masła,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie bulionu. Wszystkie warzywa dokładnie obierz i przemyj. Z kurczaka usuń wszystkie nieczystości i nadmiar skóry. Wszystko włóż do większego garnka i zalej wodą. Dorzuć również ziele angielskie i liść laurowy, dosyp także niewielką ilość soli i pieprzu. Gotuj całość pod przykryciem przez 45 minut, co jakiś czas zdejmij szumowiny z wierzchu.
- Gdy bulion się ugotuje, wyjmij z niego wszystkie produkty i odstaw je do przestudzenia. Warzywa podziel na mniejsze kawałki, kurczaka oddziela od kości.
- Teraz czas na przygotowanie reszty składników. Kapustę poszatkuj, kalafior podziel na różyczki, fasolki podziel na mniejsze kawałki i odetnij z nich końcówki. Marchew i ziemniaki obierz, a następnie pokrój w mniejszą kostkę, kalarepę również poszatkuj w kawałki.
- Pomidory wyparz i usuń z nich skórkę, później pokrój je w kostkę. Koperek przemyj, osusz i drobno posiekaj.
- Do garnka wyrzuć masło i podsmaż na nim kawałki ziemniaków. Smażenie powinno trwać 5 minut, zaraz po nim dodaję resztę warzyw, jednak na razie nie dodawaj pomidorów. Wszystkie warzywa podsmażaj przez następne 6 minut.
- Po tym czasie zalej całość gorącym bulionem i gotuj przez około 15 minut. Na koniec dodaj pokrojone pomidory, wyjęte z bulionu warzywa oraz kawałki kurczaka. Dopraw całość solą i pieprzem według uznania. Wierzch udekoruj posiekanym koperkiem.