Teraz jest idealny czas na zrobienie tej zupy. Biegnij na targ i kup te warzywa

Jeśli w twojej głowie panuje pustka, a musisz zrobić dla swojej rodziny danie obiadowe, to poniższy przepis sprawdzi się wyśmienicie. Zrobienia tej zupy gwarantuje sukces i zadowolenie twoich bliskich. Wykorzystać sezonowe warzywa, a smak tej zupy będzie przepełnione aromatem i pysznym posmakiem.

Wiele osób gdy tylko zaczyna się lato, wchodzi do kuchni i zaczyna gotować najróżniejsze potrawy. Wykorzystuje wtedy najbardziej sezonowe owoce i warzywa i powstaje z tego naprawdę coś pysznego. Przy najbliższej okazji wybierz się na najbliższy targ i wybierz na nim warzywa, które o tej porze roku są najsmaczniejsze. Później połącz je w garnku, a dzięki temu powstanie zupa, której każdemu będzie mało. Od razu zrób wielki garnek, bo każdy sięgnie po dokładkę. 

Zobacz wideo Klasyk - zupa ogórkowa

Przepis na letnią zupę jarzynową

Składniki na bulion

  • 400 g kurczaka,
  • duża marchewka,
  • kawałek selera,
  • korzeń pietruszki,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz.

Pozostałe składniki

  • pół główki młodej kapusty,
  • 100 g żółtej fasolki szparagowej,
  • 2 marchewki,
  • pół główki niewielkiego kalafiora,
  • 2 pomidory,
  • 4 większe ziemniaki,
  • mała główka kalarepy,
  • pół pęczka koperku,
  • łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie bulionu. Wszystkie warzywa dokładnie obierz i przemyj. Z kurczaka usuń wszystkie nieczystości i nadmiar skóry. Wszystko włóż do większego garnka i zalej wodą. Dorzuć również ziele angielskie i liść laurowy, dosyp także niewielką ilość soli i pieprzu. Gotuj całość pod przykryciem przez 45 minut, co jakiś czas zdejmij szumowiny z wierzchu.
  2. Gdy bulion się ugotuje, wyjmij z niego wszystkie produkty i odstaw je do przestudzenia. Warzywa podziel na mniejsze kawałki, kurczaka oddziela od kości.
  3. Teraz czas na przygotowanie reszty składników. Kapustę poszatkuj, kalafior podziel na różyczki, fasolki podziel na mniejsze kawałki i odetnij z nich końcówki. Marchew i ziemniaki obierz, a następnie pokrój w mniejszą kostkę, kalarepę również poszatkuj w kawałki.
  4. Pomidory wyparz i usuń z nich skórkę, później pokrój je w kostkę. Koperek przemyj, osusz i drobno posiekaj.
  5. Do garnka wyrzuć masło i podsmaż na nim kawałki ziemniaków. Smażenie powinno trwać 5 minut, zaraz po nim dodaję resztę warzyw, jednak na razie nie dodawaj pomidorów. Wszystkie warzywa podsmażaj przez następne 6 minut.
  6. Po tym czasie zalej całość gorącym bulionem i gotuj przez około 15 minut. Na koniec dodaj pokrojone pomidory, wyjęte z bulionu warzywa oraz kawałki kurczaka. Dopraw całość solą i pieprzem według uznania. Wierzch udekoruj posiekanym koperkiem.
Więcej o: