Zagorski strukli to znana od wieków przekąska pochodząca z regionu Hrvatsko Zagorje w północno-zachodniej części Chorwacji. Może przypominać gotowane pierogi lub lasagne, a miejscowi przygotowują ją najczęściej z łatwo dostępnych składników. Dzięki temu przepisowi wyczarujesz to przepyszne danie w tradycyjny sposób.
Zobacz wideo Pyszna Lasagne z jabłkami
Najpopularniejsza wizytówka Zagrzebia
W 2007 roku zagorski strukli został wpisany przez ministerstwo kultury na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego Chorwacji. Jeśli chcecie przygotować tę przepyszną przekąskę w domu, pamiętajcie o jednym ważnym aspekcie. Ciasto należy rozwałkować na płasko - tak cienko, aby wręcz przywarło do blatu stołu. Przysmak może być przyrządzany z dowolnymi dodatkami, takimi jak: jabłka, gryka, szpinak, wiśnie. Warto jednak na początek spróbować klasycznego przepisu.
Przepis na tradycyjne danie Zagorski strukli
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki,
- 300 ml letniej wody,
- 2 łyżki octu,
- szczypta soli,
- jajko,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Składniki na nadzienie:
- 750 g świeży biały krowi ser,
- szczypta soli,
- 100 ml śmietany,
- 2 jajka.
Przygotowanie krok po kroku:
- Przygotowujemy dużą miskę i mieszamy w niej mąkę, wodę, ocet, sól, jajko i oliwę. Następnie całość zagniatamy, aż ciasto zacznie się kleić. Przykrywamy wszystko ściereczką i zostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.
- W osobnej misce tworzymy mieszankę z twarogu, jajek, śmietany i soli.
- Po godzinie rozwałkowujemy ciasto na płasko. Na jedną część nakładamy cienką warstwę nadzienia, a drugą skrapiamy roztopionym masłem, aby się nie skleiła. Zaginamy brzeg do wewnątrz i zwijamy. Tak przygotowane ciasto kroimy na kawałki o długości od 10 do 20 centymetrów.
- W przypadku pieczonych strukli kawałki umieszcza się na blasze do pieczenia, obficie polewa gęstą śmietaną i piecze przez około 45 minut, aż wierzch lekko się zarumieni.
- Gotowane kawałki strukli umieszcza się w garnku z wrzącą wodą i oliwą. Cebulę i natkę pietruszki podsmażamy osobno, aż warzywo się zarumieni, po czym dodajemy do garnka. Następnie gotujemy wszystko przez około 20 minut. Ugotowane ciasto zalewamy śmietaną i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez kwadrans, do zrumienienia.