W moim domu krupnik robi się tylko tak. Smakuje genialnie, bo dodaję do niego sekretny składnik

Krupnik na bazie warzyw, mięsa i kaszy jęczmiennej to doskonała propozycja na domowy obiad. Tradycyjna polska zupa jest nie tylko wyjątkowo smaczna, lecz także sycąca i pełna wartości odżywczych. Przygotowanie jej również nie należy do najtrudniejszych.

Krupnik to jedna z popularniejszych pozycji w kanonie polskich zup. Tradycyjne danie na wywarze mięsnym lub warzywnym z dodatkiem kaszy jęczmiennej świetnie sprawdzi się na codzienny obiad dla całej rodziny. Przyrządzenie go trwa dłuższą chwilę, ale wierzcie, że warto poczekać, aby nacieszyć zmysły wyjątkowym smakiem i aromatem. 

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Od lat przyrządzam krupnik w ten sposób. Dodaję do niego sekretny składnik

Przygotowanie krupniku zajmie ci nieco mniej niż dwie godziny, łącznie z ugotowaniem wywaru. Zupa jest niezwykle treściwa, bowiem składa się m.in. z mięsa wieprzowego oraz jarzyn, takich jak ziemniaki, pietruszka i marchew. Smak pogłębia karmelizowana cebulka oraz odpowiednio dobrane zioła i przyprawy. Poniższy przepis w prosty sposób poprowadzi cię przez wszystkie etapy przygotowań, aby można było cieszyć się wyśmienitym owocem pracy. Aby zupa była jeszcze smaczniejsza, dodaj pod koniec gotowania odrobinę koncentratu pomidorowego, który świetnie podkręca aromat.

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych,
  • 250 g kaszy jęczmiennej perłowej,
  • 2 l wody,
  • 4 ziemniaki,
  • marchewka
  • korzeń pietruszki,
  • pół selera,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: suszone grzyby, siekana natka pietruszki.

Krupnik pomidorowy z mięsem. Sposób przygotowania

Wszystkie warzywa najpierw umyj, a następnie obierz. Marchew, cebulę, ziemniaki i pietruszkę pokrój w kostkę, a cebulę przekrój na pół i opal nad palnikiem. Kaszę dokładnie przepłucz. W garnku z grubym dnem umieść żeberka, marchew, seler, pietruszkę, a także liście laurowe i ziele angielskie.

Zalej składniki wodą, doprowadź całość do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 60 minut. W międzyczasie dodaj do zupy zarumienioną cebulę. Do gotującego się wywaru wrzuć pokrojone ziemniaki i kaszę jęczmienną. Gotuj przez kolejne pół godziny, po czym dodaj łyżkę koncentratu i dopraw krupnik solą, pieprzem oraz majerankiem. Wymieszaj i podaj na ciepło, najlepiej w towarzystwie świeżego pieczywa. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.