• Link został skopiowany

Ciasto ucierane z truskawkami to szybka droga do raju. Raz-dwa i do piekarnika

Ciasto ucierane to wymarzony letni deser i szybie ciasto, kiedy teściowa już dzwoni do drzwi. Zrobisz je ekspresowo bez dużego wysiłku, a smakuje tak, że pół blaszki zniknie zaraz po wyjęciu z piekarnika. Ten przepis jest tak łatwy, że aż ręce się palą do gotowania.
Ciasto z truskawkami / zdjęcie ilustracyjne
Trending Now / Shutterstock / zdjęcie ilustracyjne

Ciasto ucierane z truskawkami to deser, z którym poradzi sobie każdy, nawet cukierniczy nowicjusz. Przepis jest banalny, ale ma jeszcze jedną zaletę - ciasto zrobisz w kilkanaście minut. Wystarczy kilka razy zamieszać mikserem albo widelcem i włożyć do piekarnika. Takiemu deserkowi nie oprze się żaden łasuch.

Zobacz wideo Zobacz, jak szybko robi się ciasto na kefirze

Ciasto ucierane z truskawkami - idealny letni deser

Składniki:

  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków,
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej,
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej sprawdzi się tortowa),
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego,
  • odrobina soli,
  • 500 g opłukanych i pokrojonych truskawek.

Ciasto ucierane z truskawkami - sposób wykonania:

  1. Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Żółtka odłóż, a z białek ubij sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Kiedy piana już się ubije, stopniowo dodawaj cukier razem z cukrem waniliowym i miksuj, aż uzyskasz lśniącą, sztywną bezę. To może potrwać nawet 15 minut - uzbrój się w cierpliwość.
  2. Do białek ubitych z cukrem dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując. Kiedy składniki się połączą, cienką strużką wlej olej, cały czas miksując.
  3. Do masy partiami dodawaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie łącząc składniki szpatułką. Należy robić to bardzo ostrożnie i delikatnie, by nie uszkodzić struktury białek.
  4. Przygotuj formę do pieczenia lub tortownicę i wyłóż ją papierem do pieczenia, lub nasmaruj masłem. Ostrożnie wylej ciasto do formy i wyrównaj wierzch. Na wierzchu ciasto ułóż truskawki (wcześniej możesz pokroić je na kawałki). Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 50-60 minut lub do "suchego patyczka". Po upieczeniu oprósz cukrem pudrem.

Takie ciasto jest wymarzoną opcją na codzienny, wakacyjny deser. Jeśli nie masz pod ręką truskawek, śmiało użyj na przykład borówek albo jagód lub innych owoców. Bez względu na to, co wybierzesz, twoje ciasto ucierane z pewnością będzie przepyszne. 

Więcej o: