To najlepsza zupa na wakacje. Przepis z Bałkanów skradnie ci serce, ale liczy się wywar

Zupa rybna nie jest tak popularna jak zupa pomidorowa lub pieczarkowa, a to wielka szkoda. Przepis na zupę rybną jest naprawdę prosty, a jeśli zadbasz o dwie rzeczy, będzie smakowała jak z pięciogwiazdkowego hotelu u wybrzeży Bułgarii, Czarnogóry lub Grecji. Śmieciowy wywar to klucz, musisz o to zadbać.

Jak zrobić zupę rybną? Na Bałkanach to jest przysmak, w Polsce rzadko ją gotujemy, a szkoda. Przepis na zupę rybną jest bardzo prosty. Nie musisz krążyć po marketach w poszukiwaniu wyjątkowych ryb. Okazuje się, że kluczem tak naprawdę wcale nie są ryby same w sobie, lecz wywar na chrząstkach, ościach, łbach i płetwach. "Rybnych śmieci" musi być dużo, żeby wywar był aromatyczny. Później już tylko warzywa, filety i przyprawy. Proste, prawda? A jakie pyszne!

Zobacz wideo Tak uratujesz przesoloną zupę!

Zupa rybna jak na wczasach. Tak gotują na Bałkanach

Składniki:

  • 3 korpusy ryb morskich (łby, ogony i ości)
  • 500 g filetów z ryb morskich, polecam flądrę albo dorsza. Może być także dorada,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • większy por,
  • 2 cebule,
  • masło,
  • natka pietruszki lub kolendra, gałązka lubczyku,
  • sól, pieprz, listki laurowe, suszone oregano,
  • opcjonalnie: śmietana lub przecier pomidorowy.

Zupa rybna jak z restauracji: sposób wykonania:

  1. Zacznij od wywaru. Ryby wyfiletuj, a korpusy włóż do garnka. Zalej wodą, dodaj listki laurowe i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny.
  2. Na dużej patelni rozgrzej porządną łyżkę masła i na dużej mocy podsmaż warzywa korzeniowe pokrojone w kostkę. Następnie dodaj do zupy. Jedną z cebul opal nad palnikiem, dodaj do wywaru.
  3. Na tej samej patelni podsmaż drugą cebulę i posiekanego pora. Dodaj do wywaru.
  4. Filet z ryby pokrój na kawałki i także podsmaż na maśle, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Dołóż do garnka i gotuj wszystko na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. Ważne, żeby ogień był minimalny - wówczas kawałki ryby mogą się rozgotować.
  5. Przed podaniem wyłów z zupy korpusy. Dodaj posiekaną natkę (może być także koperek) oraz zapraw śmietaną lub dodaj przecier pomidorowy. Zupę podawaj bardzo gorącą, najlepiej smakuje z kromką świeżego pieczywa lub ziołową grzanką.

Nie musisz jechać na wakacje za granicę, żeby spróbować pysznych smaków, których nie kosztujesz codziennie. Ta zupa sprawdzi się i na wakacjach, sprawdzi się także w piątek lub a święta. Jedno jest pewne: zupa musi mieć kręgosłup, w tym przypadku rybi. Wtedy będzie najpyszniejsza.

Więcej o: