Jak zrobić zupę rybną? Na Bałkanach to jest przysmak, w Polsce rzadko ją gotujemy, a szkoda. Przepis na zupę rybną jest bardzo prosty. Nie musisz krążyć po marketach w poszukiwaniu wyjątkowych ryb. Okazuje się, że kluczem tak naprawdę wcale nie są ryby same w sobie, lecz wywar na chrząstkach, ościach, łbach i płetwach. "Rybnych śmieci" musi być dużo, żeby wywar był aromatyczny. Później już tylko warzywa, filety i przyprawy. Proste, prawda? A jakie pyszne!
Zobacz wideo Tak uratujesz przesoloną zupę!
Zupa rybna jak na wczasach. Tak gotują na Bałkanach
Składniki:
- 3 korpusy ryb morskich (łby, ogony i ości)
- 500 g filetów z ryb morskich, polecam flądrę albo dorsza. Może być także dorada,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- większy por,
- 2 cebule,
- masło,
- natka pietruszki lub kolendra, gałązka lubczyku,
- sól, pieprz, listki laurowe, suszone oregano,
- opcjonalnie: śmietana lub przecier pomidorowy.
Zupa rybna jak z restauracji: sposób wykonania:
- Zacznij od wywaru. Ryby wyfiletuj, a korpusy włóż do garnka. Zalej wodą, dodaj listki laurowe i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny.
- Na dużej patelni rozgrzej porządną łyżkę masła i na dużej mocy podsmaż warzywa korzeniowe pokrojone w kostkę. Następnie dodaj do zupy. Jedną z cebul opal nad palnikiem, dodaj do wywaru.
- Na tej samej patelni podsmaż drugą cebulę i posiekanego pora. Dodaj do wywaru.
- Filet z ryby pokrój na kawałki i także podsmaż na maśle, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Dołóż do garnka i gotuj wszystko na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. Ważne, żeby ogień był minimalny - wówczas kawałki ryby mogą się rozgotować.
- Przed podaniem wyłów z zupy korpusy. Dodaj posiekaną natkę (może być także koperek) oraz zapraw śmietaną lub dodaj przecier pomidorowy. Zupę podawaj bardzo gorącą, najlepiej smakuje z kromką świeżego pieczywa lub ziołową grzanką.
Nie musisz jechać na wakacje za granicę, żeby spróbować pysznych smaków, których nie kosztujesz codziennie. Ta zupa sprawdzi się i na wakacjach, sprawdzi się także w piątek lub a święta. Jedno jest pewne: zupa musi mieć kręgosłup, w tym przypadku rybi. Wtedy będzie najpyszniejsza.