Najlepszy przepis na jagodzianki wypchane owocami po brzegi. Cukiernie mogą tylko pozazdrościć

Agata Dondajewska
Chociaż są letnim przysmakiem Polaków od bardzo dawna, to jakis czas temu wręcz opanowały media społecznościowe. Jagodzianki, bo o nich mowa, to bohaterki przełomu czerwca i lipca. Twórcy prześcigają się w rankingach cukierni, porównywaniu ich (często zawrotnych) cen oraz smaku. A gdyby tak zamiast stać w kolejce po jagodziankę, zrobić ją samemu? Dla mnie to oznaka, że lato nadeszło i niezależnie od temperatury na zewnątrz dla jagodzianek zawsze uruchomię piekarnik. Po prostu są tego warte.

Moje domowe jagodzianki muszą być pełne jagód, a ciasto ma je po prostu delikatnie trzymać w formie. Niezmiennie kocham waniliową kruszonkę, więc jej również musi być naprawdę sporo. To jak, działamy?

Przygotowanie przepisu dzielę na dwie części, więc warto wygospodarować więcej czasu. Najpierw przygotowuję ciasto i odkładam je do wyrośnięcia na jakieś trzy godziny. Potem przystępuję do reszty, czyli zrobienia nadzienia, kruszonki oraz do pieczenia.

Zobacz wideo Zobacz też nasz przepis na chińskie bułeczki - wariację na temat drożdżówek

Przepis na jagodzianki. Jak zrobić ciasto drożdżowe?

Zacznij od rozpuszczenia masła w małym rondelku. Potem dolej mleko, zamieszaj i odstaw. W dużej misce wymieszaj mąkę, suche drożdże, cukier i szczyptę soli. Do suchej masy wlej masło z mlekiem oraz jajko i śmietanę. Wyrabiaj, aż masa będzie elastyczna i nie będzie kleiła się do rąk. Ja używam do tego miksera planetarnego z końcówką do wyrabiania ciasta, jednak śmiało można zrobić to ręcznie. Jeśli ciasto bardzo się klei po dłuższym czasie wyrabiania, można dodać jedną dużą łyżkę mąki. 

embed

fot. Agata Dondajewska

Miskę przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe, spokojne miejsce na mniej więcej trzy godziny. Ciasto powinno w tym czasie podwoić objętość. 

embed

fot. Agata Dondajewska

Po trzech godzinach wracamy do przygotowywania jagodzianek. Ciasto podziel na osiem równych części (zawsze dzielę najpierw na dwie, potem na cztery i potem na osiem - dzięki temu wychodzi równo). Każdą część ponownie wyrób w dłoniach i uformuj z niej kulę, którą potem rozwałkowuj na kształt okręgu.

embed

fot. Agata Dondajewska

Przepis na jagodzianki. Jak zrobić nadzienie?

Przygotuj jagody. Zrób to teraz, a nie wcześniej, aby nie puściły zbyt dużo soku. Po umyciu wymieszaj je z mąką ziemniaczaną oraz opcjonalnie z jedną łyżką cukru żelującego. Dzięki temu po upieczeniu jagody nie wysypią się z jagodzianek, tylko zostaną na swoim miejscu.

Po rozwałkowaniu ciasta pora na nadziewanie jagodzianek. I tutaj - a jakże! - stosuję sposób, który obiegł cały internet. Na czym polega? Rozwałkowane ciasto układam na małej miseczce i dopiero wtedy wykładam na nie trzy łyżki stołowe jagód. Ciasto pod wpływem ciężaru jagód wpadnie do miseczki, a wtedy można przystąpić do połączenia jego brzegów. Rób to bardzo dokładnie, wielokrotnie ugniataj końce ciasta, aż się połączą.

embed

fot. Agata Dondajewska

Następnie odwróć jagodziankę, tak aby jej szew znajdował się na spodzie. Odłóż ją na blaszkę z papierem do pieczenia. Proces powtórz z każdą jagodzianką. Pamiętaj, że jagodzianki na blaszce nie mogą być ułożone zbyt ciasno - każda z nich wyrośnie w piekarniku.

Mleko wymieszaj z roztrzepanym jajkiem, odłóż. Piekarnik nagrzej do 200 stopni z termoobiegiem.

Jagodzianki - przepis z kruszonką

Przygotuj kruszonkę: masło w temperaturze pokojowej ugnieć (można zrobić to również w mikserze) z mąką, masłem, cukrem i cukrem z dodatkiem wanilii (lub ziarenkami wanilii) oraz szczyptą soli. 

Jagodzianki posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem i posyp je kruszonką. Włóż do piekarnika i trzymaj je tam od 18 do 22 minut (warto sprawdzać stopień zarumienienia). Jedz po lekkim przestygnięciu - uwaga na gorące jagody!

embed

fot. Agata Dondajewska

Jagodzianki - przepis z kruszonką. Porady i wskazówki

  • Jagodzianki poza sezonem możesz przygotować również z jagód mrożonych. Należy jednak powoli je rozmrażać, aby puściły jak najmniej soku.
  • Nie zapomnij o dodatku soli w wypiekach, jej mała szczypta doskonale podbija słodkość, szczególnie w kruszonce. 
  • Przy wałkowaniu ciasta uważaj na wszelkiego rodzaju prześwity w nim. Powinno być wystarczająco grube, aby nie pękło pod wpływem gorących jagód. Jeśli widzisz prześwit, złóż ciasto i ponownie je rozwałkuj.
  • Rodzaj mąki do pieczenia ma znaczenie. Do tego przepisu polecam mąkę 650 - najdelikatniejszą z mąk chlebowych, tzw. mąkę bułkową. 

Jagodzianki. Przechowywanie

  • Pamiętaj, aby po wystygnięciu jagodzianki przechowywać w zamkniętym pojemniku - ciasto drożdżowe nie lubi się suszyć. Ja zawsze podgrzewam je lekko przed ponownym podaniem i polecam ten sposób serwowania.
  • Przygotowane, surowe ciasto drożdżowe można zamrozić, pamiętaj tylko, żeby nie przechowywać go dłużej niż trzy miesiące.
embed

fot. Agata Dondajewska

Najlepszy przepis na jagodzianki z kruszonką

  • Liczba porcji: 8
  • Czas przygotowania: godzina + 3 na wyrośnięcie ciasta

Składniki:

Na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 5 suchych drożdży,
  • 60 g masła,
  • 80 ml mleka,
  • 50 g drobnego cukru,
  • jajko,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • szczypta soli.

Na nadzienie:

  • 500 g jagód leśnych,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka cukru żelującego (opcjonalnie).

Do posmarowania ciasta:

  • 4 łyżki mleka,
  • 1 jajko.

Na kruszonkę:

  • 100 g mąki, 
  • 50 g masła,
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią lub ziarenka wanilii,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuszczamy masło w małym rondelku i mieszamy z mlekiem. Odstawiamy.
  2. W dużej misce mieszamy mąkę, suche drożdże, cukier i sól.
  3. Do suchej masy wlewamy masło z mlekiem oraz jajko i śmietanę. Wyrabiamy.
  4. Miskę przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na około trzy godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.
  5. Wracamy do przygotowania jagodzianek. Ciasto dzielimy na osiem równych części.
  6. Każdą ponownie wyrabiamy w dłoniach i formujemy z niej kulę, którą rozwałkowujemy na kształt okręgu.
  7. Przygotowujemy jagody. Po umyciu mieszamy je z mąką ziemniaczaną oraz opcjonalnie z łyżką cukru żelującego.
  8. Nadziewamy jagodzianki. Rozwałkowane ciasto układamy na małej miseczce i wykładamy na nie trzy łyżki jagód. Ciasto pod wpływem ciężaru jagód wpadnie do miseczki. Dokładnie łączymy brzegi.
  9. Odwracamy jagodziankę łączeniem do dołu. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia.
  10. Mleko mieszamy z roztrzepanym jajkiem, odkładamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem.
  11. Przygotowujemy kruszonkę: masło ugniatamy (można zrobić to również w mikserze) z mąką, cukrem i cukrem z dodatkiem wanilii (lub ziarenkami wanilii) oraz szczyptą soli.
  12. Jagodzianki smarujemy jajkiem z mlekiem i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 18 do 22 minut (warto sprawdzać stopień zarumienienia).
  13. Jemy po lekkim przestygnięciu.

Spodobał ci się ten przepis na jagodzianki? A może masz pytania? Zostaw komentarz lub napisz do nas na adres: haps_redakcja@agora.pl. Zachęcamy też do głosowania w naszej sondzie.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.