Moje domowe jagodzianki muszą być pełne jagód, a ciasto ma je po prostu delikatnie trzymać w formie. Niezmiennie kocham waniliową kruszonkę, więc jej również musi być naprawdę sporo. To jak, działamy?
Przygotowanie przepisu dzielę na dwie części, więc warto wygospodarować więcej czasu. Najpierw przygotowuję ciasto i odkładam je do wyrośnięcia na jakieś trzy godziny. Potem przystępuję do reszty, czyli zrobienia nadzienia, kruszonki oraz do pieczenia.
Zacznij od rozpuszczenia masła w małym rondelku. Potem dolej mleko, zamieszaj i odstaw. W dużej misce wymieszaj mąkę, suche drożdże, cukier i szczyptę soli. Do suchej masy wlej masło z mlekiem oraz jajko i śmietanę. Wyrabiaj, aż masa będzie elastyczna i nie będzie kleiła się do rąk. Ja używam do tego miksera planetarnego z końcówką do wyrabiania ciasta, jednak śmiało można zrobić to ręcznie. Jeśli ciasto bardzo się klei po dłuższym czasie wyrabiania, można dodać jedną dużą łyżkę mąki.
fot. Agata Dondajewska
Miskę przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe, spokojne miejsce na mniej więcej trzy godziny. Ciasto powinno w tym czasie podwoić objętość.
fot. Agata Dondajewska
Po trzech godzinach wracamy do przygotowywania jagodzianek. Ciasto podziel na osiem równych części (zawsze dzielę najpierw na dwie, potem na cztery i potem na osiem - dzięki temu wychodzi równo). Każdą część ponownie wyrób w dłoniach i uformuj z niej kulę, którą potem rozwałkowuj na kształt okręgu.
fot. Agata Dondajewska
Przygotuj jagody. Zrób to teraz, a nie wcześniej, aby nie puściły zbyt dużo soku. Po umyciu wymieszaj je z mąką ziemniaczaną oraz opcjonalnie z jedną łyżką cukru żelującego. Dzięki temu po upieczeniu jagody nie wysypią się z jagodzianek, tylko zostaną na swoim miejscu.
Po rozwałkowaniu ciasta pora na nadziewanie jagodzianek. I tutaj - a jakże! - stosuję sposób, który obiegł cały internet. Na czym polega? Rozwałkowane ciasto układam na małej miseczce i dopiero wtedy wykładam na nie trzy łyżki stołowe jagód. Ciasto pod wpływem ciężaru jagód wpadnie do miseczki, a wtedy można przystąpić do połączenia jego brzegów. Rób to bardzo dokładnie, wielokrotnie ugniataj końce ciasta, aż się połączą.
fot. Agata Dondajewska
Następnie odwróć jagodziankę, tak aby jej szew znajdował się na spodzie. Odłóż ją na blaszkę z papierem do pieczenia. Proces powtórz z każdą jagodzianką. Pamiętaj, że jagodzianki na blaszce nie mogą być ułożone zbyt ciasno - każda z nich wyrośnie w piekarniku.
Mleko wymieszaj z roztrzepanym jajkiem, odłóż. Piekarnik nagrzej do 200 stopni z termoobiegiem.
Przygotuj kruszonkę: masło w temperaturze pokojowej ugnieć (można zrobić to również w mikserze) z mąką, masłem, cukrem i cukrem z dodatkiem wanilii (lub ziarenkami wanilii) oraz szczyptą soli.
Jagodzianki posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem i posyp je kruszonką. Włóż do piekarnika i trzymaj je tam od 18 do 22 minut (warto sprawdzać stopień zarumienienia). Jedz po lekkim przestygnięciu - uwaga na gorące jagody!
fot. Agata Dondajewska
fot. Agata Dondajewska
Składniki:
Na ciasto:
Na nadzienie:
Do posmarowania ciasta:
Na kruszonkę:
Sposób przygotowania:
Spodobał ci się ten przepis na jagodzianki? A może masz pytania? Zostaw komentarz lub napisz do nas na adres: haps_redakcja@agora.pl. Zachęcamy też do głosowania w naszej sondzie.