Dobra sałatka to podstawa każdego spotkania przy grillu. Zamiast po raz kolejny przygotowywać ten sam dodatek do wakacyjnych przysmaków, sięgnij po przepis na mój letni hit z kurczakiem i aromatycznym sosem jogurtowo-ogórkowym. Takie połączenie to gwarancja sytości po posiłku!
Kiedyś na okrągło przyrządzałam sałatkę jarzynową i klasycznego, warstwowego gyrosa. Pewnego razu wypróbowałam jednak poniższej receptury i przepadłam. Chrupkie i świeże warzywa z apetycznie pachnącym kurczakiem i kremowym sosem à la tzatziki to absolutny strzał w dziesiątkę na lato. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do niedzielnego schabowego, jak i odświętnej ryby oraz kiełbasy z grilla. Najlepsze, że sałatkę tę można dowolnie personalizować. Jeśli nie przepadasz za kukurydzą, śmiało zamień ją na groszek, paprykę czerwoną możesz z kolei zastąpić selerem lub rzepą.
Składniki na sałatkę:
Składniki na sos:
Na samym początku na rozgrzanej patelni z tłuszczem usmaż pokrojonego w drobną kostkę i doprawionego przyprawą gyros kurczaka. Sałatę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie poszatkuj i wrzuć do dużej miski. Dodaj podsmażone mięso. Na kolejną warstwę połóż pokrojoną paprykę, a na nią wysyp odcedzoną kukurydzę z puszki i posiekanego pora.
Ogórka umyj, po czym zetrzyj na tarce o dużych oczkach do miseczki. Starte warzywo możesz dodatkowo odsączyć z nadmiaru wody. W dalszej kolejności zalej go jogurtem. Dodaj oliwę, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec dopraw sos solą i pieprzem wedle uznania, wymieszaj i wylej na wierzch sałatki. Smacznego!