To najłatwiejsze ciasto na pizzę. Zrobisz ją w kilkanaście minut

Ciasto na pizzę nie musi być trudne i długie w wykonaniu. Oczywiście, każdy rodowity Włoch powie, że ciasto na pizzę powinno długo wyrastać i dojrzewać nawet 48 godzin. Nie w tym przepisie. To ciasto na pizzę zrobisz bez wyrastania i najlepszą domową pizzę będziesz mieć w mniej niż 30 minut. To najłatwiejszy przepis na ciasto na pizzę.

Ciasto na pizzę możesz zrobić w kilka minut i bez obaw, że będzie niesmaczne, twarde lub gumowate. Nic z tych rzeczy. Przepis na ciasto na pizzę, który dziś wam przedstawimy, wypróbowałam na sobie i własnej rodzinie. Wszyscy byli zachwyceni i domagają się takiej pizzy przynajmniej dwa razy w tygodniu. Każdy się dziwi, że to nie pizza z pizzerii.

Zobacz wideo To perfekcyjna pizza

Najlepsze ciasto na pizzę

  • ok. 30 g świeżych drożdży,
  • 1,5 szklanki mąki niskiego typu (ja miałam typ 390),
  • ok. 3/4 szklanki letniego mleka,
  • 2 łyżki oliwy,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka cukru,
  • opcjonalnie szczypta suszonego oregano.

Ciasto na pizzę. Sposób wykonania.

  1. Do miski przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól i oregano. Wymieszaj.
  2. Do rondelka z ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem wkrusz drożdże i porządnie wymieszaj, by się rozpuściły.
  3. Zawartość rondelka przelej do miski z mąką i zacznij wyrabiać ciasto, dodając po odrobinie oliwy.
  4. Kiedy ciasto jest już gładkie i elastyczne, przełóż je na blat lekko oprószony mąką i rozwałkuj na dość cienki placek. Brzegi pozostaw nieco grubsze.
  5. Na placku rozsmaruj sos pomidorowy i połóż ulubione dodatki. Ja dodałam dojrzewającą szynkę, porwane kawałki mozzarelli i listki świeżej bazylii.
  6. Pizzę włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni. Piecz przez 7-10 minut.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.