Ciasto na pizzę nie musi być trudne i długie w wykonaniu. Oczywiście, każdy rodowity Włoch powie, że ciasto na pizzę powinno długo wyrastać i dojrzewać nawet 48 godzin. Nie w tym przepisie. To ciasto na pizzę zrobisz bez wyrastania i najlepszą domową pizzę będziesz mieć w mniej niż 30 minut. To najłatwiejszy przepis na ciasto na pizzę.
zdjęcie udostępnione przez organizatorów Festiwalu Jemy w Łodzi Pizza Fest
REKLAMA
REKLAMA
Ciasto na pizzę możesz zrobić w kilka minut i bez obaw, że będzie niesmaczne, twarde lub gumowate. Nic z tych rzeczy. Przepis na ciasto na pizzę, który dziś wam przedstawimy, wypróbowałam na sobie i własnej rodzinie. Wszyscy byli zachwyceni i domagają się takiej pizzy przynajmniej dwa razy w tygodniu. Każdy się dziwi, że to nie pizza z pizzerii.
REKLAMA
Zobacz wideo To perfekcyjna pizza
Najlepsze ciasto na pizzę
ok. 30 g świeżych drożdży,
1,5 szklanki mąki niskiego typu (ja miałam typ 390),
ok. 3/4 szklanki letniego mleka,
2 łyżki oliwy,
łyżeczka soli,
łyżeczka cukru,
opcjonalnie szczypta suszonego oregano.
Ciasto na pizzę. Sposób wykonania.
Do miski przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól i oregano. Wymieszaj.
Do rondelka z ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem wkrusz drożdże i porządnie wymieszaj, by się rozpuściły.
Zawartość rondelka przelej do miski z mąką i zacznij wyrabiać ciasto, dodając po odrobinie oliwy.
Kiedy ciasto jest już gładkie i elastyczne, przełóż je na blat lekko oprószony mąką i rozwałkuj na dość cienki placek. Brzegi pozostaw nieco grubsze.
Na placku rozsmaruj sos pomidorowy i połóż ulubione dodatki. Ja dodałam dojrzewającą szynkę, porwane kawałki mozzarelli i listki świeżej bazylii.
Pizzę włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni. Piecz przez 7-10 minut.