Dokładne pochodzenie i moment, w którym pierożki idryjskie pojawiły się w kuchni, nie są znane. Jedna z opowieści głosi, że w II połowie XIX wieku stworzyła i spopularyzowała je niemiecka rodzina górnicza, według innej danie to ma być hołdem dla Napoleona, kształt przypomina bowiem jego kapelusz. W 2010 roku pierożki, jako pierwsze danie ze Słowenii, trafiły na listę produktów tradycyjnych.
Idrijski zlikrofi to pierożki o charakterystycznym kształcie przypominającym nieco nasze rodzime kopytka. Nadziewane są najczęściej ziemniakami, ale też mięsem albo kwaszoną rzepą. Co ciekawe, zawija się je jak włoskie ravioli. Zwykle serwuje się je jako dodatek do innego dania, np. gulaszu z baraniny i warzyw. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zjeść je jednak jako danie samodzielne, np. ze skwarkami, podsmażaną cebulką lub sosem maślanym. Jak zrobić słoweńskie pierogi? Przepis jest banalnie prosty i szybki.
Pierożki idryjskie w tradycyjnym wydaniu przygotowuje się z ciasta pierogowego z dodatkiem jaj i oleju oraz farszu ziemniaczanego. Podczas gdy w najsłynniejszych polskich pierogach do środka trafiają ziemniaki z serem, tu nadzienie to przetarte lub zmielone ziemniaki z tłuszczem, skwarkami, cebulką i solidną porcją siekanego szczypiorku. Których składników będziesz potrzebować? Z poniższego przepisu uzyskasz ok. 70-80 sztuk, a przygotowanie nie powinno ci zająć więcej niż 30 minut.
Pierożki idryjskie - ciasto:
Pierożki słoweńskie - farsz:
Z mąki, jajek i ciepłej wody lub mleka wyrób ciasto sprężyste, miękkie i nieklejące. Pamiętaj, by dodawać stopniowo i małymi porcjami. Uformuj kulkę, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut. W międzyczasie zabierz się za przygotowywanie farszu. Lekko ciepłe ziemniaki zmiel w maszynce lub zagnieć na gładką masę. Na patelni podsmaż cebulę i boczek lub podgrzej skwarki. Dodaj do ziemniaków razem z posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem oraz majerankiem. Masa powinna być gładka.
Rozwałkuj ciasto na cienki prostokąt. Z farszu uformuj kulki wielkości małego orzecha. Ułóż je w szeregu na rozwałkowanym cieście w odstępie grubości jednego palca. Ciasto zawiń raz na farsz, a następnie jeszcze raz jak roladę. Palem dociśnij ciasto z brzegów każdej kulki, a następnie nożem odetnij każdego z tak powstałych pierożków. Na koniec wciśnij palcem kulkę, by powstało coś na kształt kapelusza dwurożnego. Wrzuć do garnka z wrzącą i osoloną wodą, przykryj i gotuj do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
PORADA! Do farszu świetnie sprawdzą się "wczorajsze" ziemniaki, tj. ugotowane i odstawione na kilka lub kilkanaście godzin do lodówki. Jeśli farsz wydaje ci się zbyt suchy i kruszy się, to oznacza, że ma za mało tłuszczu. Spróbuj dodać łyżeczkę oleju lub roztopionego masła i ponownie dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dodaj kolejną łyżeczkę, aż do momentu, gdy masa będzie gładka. Jeśli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.