Jak wybrać w sklepie idealnego arbuza? Koniecznie zwróć uwagę na jedną rzecz, a będzie słodki i soczysty

Stoisz przy sklepowym straganie i nie potrafisz zdecydować się na konkretnego arbuza? Wystarczy, że zwrócisz uwagę na kilka szczegółów, a wybierzesz idealnie słodki, soczysty egzemplarz - w sam raz na upalne, wakacyjne dni.

Arbuz większości osób kojarzy się z wakacjami - i słusznie! Sezon na niego trwa bowiem od czerwca do końca sierpnia. Warto wykorzystać więc ten czas na zajadanie się tym słodkim owocem. Jak jednak wybrać odpowiedni egzemplarz? W końcu zdarza się, że po powrocie do domu ten nie spełnia naszych oczekiwań. Poniżej zdradzamy szczegóły, na które warto zwrócić uwagę przed zakupem.

Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić

Jak wybrać najlepszego arbuza? Oto kilka wskazówek

Idealny arbuz to ten soczysty, wodnisty i zarazem subtelnie słodki. Będąc w sklepie, sięgnij po owoc w całości, a nie w kawałku - dzięki temu wydłużysz jego świeżość nawet o kilka tygodni. Pokrojony i owijany w folię, szybko traci jędrność i smak, dlatego lepiej kupić arbuza "na zapas". Ponadto warto wziąć go do ręki i zważyć w dłoniach. Jeśli będzie ciężki, możesz włożyć go do koszyka.

Zwróć też uwagę na jego rozmiar. Małe arbuzy są zwykle jeszcze niedojrzałe, z kolei te duże mogą się szybciej zepsuć. Pamiętaj również, by sprawdzić plamkę pod spodem. Biały kolor oznacza, że owoc jeszcze w pełni nie dojrzał. Egzemplarz, którego szukasz, powinien mieć żółte zabarwienie w miejscu, gdzie oderwano go od ziemi. Najlepszym wyborem będzie zatem ten średniej wielkości o delikatnym zapachu i żółtym lub pomarańczowym elemencie u dołu.

Czy latem powinno się jeść dużo arbuzów? Dietetycy nie mają wątpliwości

Świeży, schłodzony arbuz to najlepsza przekąska na letnie dni. Owoc ten nie tylko doskonale nawadnia organizm, lecz także dostarcza wielu witamin i minerałów. W składzie zawiera m.in. likopen o działaniu przeciwzapalnym, białko, błonnik, witaminy A, E oraz te z grupy B, a także potas, miedź, żelazo, mangan, magnez i cynk. Regularne spożywanie arbuza pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiega miażdżycy.

Związki zawarte w tych soczystych owocach regulują gospodarkę elektrolitową, wspomagają regenerację mięśni po wysiłku fizycznym, a nawet zmniejszają objawy astmy. Mimo korzyści zdrowotnych nie powinny jednak po niego za często sięgać osoby z cukrzycą i insulinoopornością ze względu na wysoki indeks glikemiczny.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.