Jeśli jesteś fanem słodkości, to poniższy przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Dostałam go od mojej babci, która robiła je na każdą uroczystość. By to ciasto wyszło, musisz mieć kilka słoiczków tego pysznego dżemu. To właśnie ten smak przebija się ponad wszystko.
Fot. Shutterstock/ Ahanov Michael
REKLAMA
REKLAMA
Latem chętniej wykonujemy różnego rodzaju wypieki i nic w tym dziwnego. To właśnie wtedy możemy cieszyć się najsmaczniejszymi smakami świeżych owoców, a słońce, które nam towarzyszy w ciągu dnia tylko nas zachęca do robienia wypieków. Jednak to ciasto wychodzi niezależnie od pory roku. Możesz do niego użyć świeżych owoców porzeczki, lecz ja polecam wykorzystać przetwory, które wykonałeś na jesień i zimę. Ciasto pleśniak jest jednym z moich ulubionych, a jego smak przyciągnie cię na dłużej.
REKLAMA
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Przepis na ciasto pleśniak
Składniki na kruche ciasto
700 g mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 łyżki cukru,
2 łyżki kakao,
200 g zimnego masła,
4 żółtka.
Składniki na bezę
4 białka,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
250 g cukru pudru.
Składniki dodatkowe
500 g dżemu z czarnej porzeczki.
Sposób przygotowania
Pierwszym krokiem jest przygotowanie kruchego ciasta. Mąkę pszenną przesiej do dużej miski i dodaj do niej podzielone na mniejsze kawałki masło. Do naczynia wsyp również cukier, proszek do pieczenia i oddzielone od białek żółtka. Całość dokładnie posiekaj za pomocą noża, następnie energicznie zagnieć. Ciasto powinno być jednolite i pozbawione grudek.
Tak przygotowaną masę podziel na trzy równe części. Do jednej z nich dodaj kakao i zagnieć do momentu całkowitego połączenia. Kakaowe ciasto i jedno klasyczne zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.
Trzecią porcję ostrożnie rozwałkuj na placek, który kształtem przypomina blaszkę, której użyjesz. Przełóż je do formy i wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika. Podpiekaj przez około 10 minut, następnie wyjmij i pozostaw do ostudzenia.
Na wypieczony spód wyłóż obfitą ilość dżemu z porzeczki. Z lodówki wyjmij ciasto kakaowe i również rozwałkuj je na placek. Wyłóż je na ciasto, tworząc kolejną warstwę, następnie ponownie rozsmaruj dżem.
Białka, które wcześniej oddzieliłeś, przełóż do miski i za pomocą miksera ubij na sztywną pianę. Na koniec wsyp cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Bezę wyłóż na ciasto, wyrównaj ją szpatułką.
Ostatnią porcję ciasta wyjmij z lodówki i zetrzyj ją na grubych oczkach tarki bezpośrednio na bezę.
Gotowe ciasto piecz w nagrzanym do 175°C piekarniku przez około 40 minut. Po wypieczeniu obsyp je cukrem pudrem.