-
Haps
-
Jak przygotować
- Byłam w hotelu, w którym robili je na śniadanie. Odtworzyłam je w domu i były smaczniejsze
Byłam w hotelu, w którym robili je na śniadanie. Odtworzyłam je w domu i były smaczniejsze
Od czasu do czasu każdy z nas wpada na pomysł, by na śniadanie przygotować coś innego niż kanapki. Jednak pomimo wielkiej chęci niekoniecznie wiemy, co możemy przygotować. Poniższy przepis może w tym pomóc, a wykonane z niego śniadanie jest pyszne. Można je podać na wiele różnych sposobów, w zależności od swoich upodobań smakowych.
Zaliczam się do grupy osób, które bardzo lubią przygotowywać śniadania. Pomimo tego i tak brakuje mi pomysłów, co takiego mogę przyrządzić o poranku. Mam już dość zwykłych kanapek z serem i szynką, kukurydzianych płatków zalanych mlekiem, a także tostów, które po kilku chwilach stają się zimne. Ostatnio jednak byłam w hotelu, w którym serwowane były ciekawe śniadania. Jedną z propozycji okazały się placki z serka wiejskiego. Postanowiłam je odtworzyć i ku mojemu zdziwieniu wyszły one smaczniejsze niż spod ręki profesjonalnego kucharza.
Zobacz wideo Tęczowe placuszki
Placki z serka wiejskiego można przyrządzić na dwa różne sposoby. Jeden sposób mówi o tym, że można je przygotować w sposób słodki, z dodatkiem cukru i podane ze słodkimi dodatkami. Do takich właśnie placków pasują dżemy, kremy czekoladowe, a także bita śmietana. Drugi sposób, jak można się domyślić, mówi o wytrawnym serwowaniu tej potrawy. W tym przypadku rezygnujemy z dodatku cukru i podajemy placuszki z wędzonym łososiem, serkiem twarogowym, lub warzywami.
Przepis na placki z serka wiejskiego
Składniki
- 200 g serka wiejskiego,
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka cukru,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Serek wiejski przełóż do miski i dodaj jajka, dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól, następnie dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
- Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką porcje ciasta na patelnię, formując małe placki. Smaż je na średnim ogniu z obu stron, aż placki będą złociste.
- Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami, np. jogurtem, owocami, syropem klonowym lub miodem.