Zdradzam najlepszy sposób na pyszny obiad. Mięso połącz z tym nieoczywistym, czerwonym sosem

Pomimo że dziś jest piątek, to wiele osób już zastanawia się, co może przyrządzić na niedzielny obiad. Większość z nas i tak postawi na klasyk, jakim są kotlety schabowe Jednak jeżeli chcesz trochę wyjątkowości w swojej kuchni, warto wykorzystać poniższy przepis. Mięso, które z tego wychodzi, jest aromatyczne i delikatne, a całość dopełniona jest ciekawym czerwonym sosem.

Niedzielne obiady nie zawsze muszą opierać się na kotlecie schabowym, ziemniakach i mizerii. Czasem polecam poeksperymentować we własnej kuchni, by zasmakować nowych smaków i poznać nowe aromaty. Warto do tego wykorzystać sezonowe składniki, które o tej porze roku są najsmaczniejsze. Aby to zrobić, wykorzystaj przepis na polędwiczki w sosie malinowym, które z pewnością zwalą z nóg niejedną osobę.

Zobacz wideo Ziemniaczana zapiekanka z mięsem. Dla zawsze głodnych

Osoby, które nie mają większego doświadczenia w kuchni, mogą złapać się za głowę i zrezygnować ze zrobienia tego przepisu. Nie warto się jednak poddawać, bo nie ma nic w nim skomplikowanego. Wystarczy stosować się do poniższych zaleceń i jestem przekonana, że mięso wyjdzie aksamitne i pełne smaku. Tak przygotowane polędwiczki dobrze podać z kremowym purée ziemniaczanym i żadna sałatka lub surówka nie będzie już do tego potrzebna. 

Przepis na polędwiczki w sosie malinowym

Składniki

  • 500 g polędwiczek wieprzowych,
  • szklanka malin,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 1/2 szklanki czerwonego wina,
  • 1/2 szklanki bulionu wołowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeży tymianek do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Polędwiczki wieprzowe umyj, osusz i pokrój na około 2 cm plastry, a następnie oprósz solą i pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, ułóż polędwiczki i smaż je na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą ładnie przyrumienione. Usmażone polędwiczki zdejmij z patelni i odłóż na talerz.
  3. Na tej samej patelni rozpuść masło, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż na średnim ogniu, aż będą miękkie i lekko złociste. Dodaj maliny, wino, bulion, miód i ocet balsamiczny, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
  4. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku. Do gotowego sosu włóż usmażone polędwiczki, podgrzewaj przez kilka minut, aby mięso wchłonęło smaki sosu.
  5. Polędwiczki w sosie malinowym podawaj na talerzu, dekorując świeżym tymiankiem. Idealnie pasują do nich pieczone ziemniaki lub kasza.
Więcej o: