-
Haps
-
Jak przygotować
- Zdradzam najlepszy sposób na pyszny obiad. Mięso połącz z tym nieoczywistym, czerwonym sosem
Zdradzam najlepszy sposób na pyszny obiad. Mięso połącz z tym nieoczywistym, czerwonym sosem
Pomimo że dziś jest piątek, to wiele osób już zastanawia się, co może przyrządzić na niedzielny obiad. Większość z nas i tak postawi na klasyk, jakim są kotlety schabowe Jednak jeżeli chcesz trochę wyjątkowości w swojej kuchni, warto wykorzystać poniższy przepis. Mięso, które z tego wychodzi, jest aromatyczne i delikatne, a całość dopełniona jest ciekawym czerwonym sosem.
Niedzielne obiady nie zawsze muszą opierać się na kotlecie schabowym, ziemniakach i mizerii. Czasem polecam poeksperymentować we własnej kuchni, by zasmakować nowych smaków i poznać nowe aromaty. Warto do tego wykorzystać sezonowe składniki, które o tej porze roku są najsmaczniejsze. Aby to zrobić, wykorzystaj przepis na polędwiczki w sosie malinowym, które z pewnością zwalą z nóg niejedną osobę.
Zobacz wideo Ziemniaczana zapiekanka z mięsem. Dla zawsze głodnych
Osoby, które nie mają większego doświadczenia w kuchni, mogą złapać się za głowę i zrezygnować ze zrobienia tego przepisu. Nie warto się jednak poddawać, bo nie ma nic w nim skomplikowanego. Wystarczy stosować się do poniższych zaleceń i jestem przekonana, że mięso wyjdzie aksamitne i pełne smaku. Tak przygotowane polędwiczki dobrze podać z kremowym purée ziemniaczanym i żadna sałatka lub surówka nie będzie już do tego potrzebna.
Przepis na polędwiczki w sosie malinowym
Składniki
- 500 g polędwiczek wieprzowych,
- szklanka malin,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- 1/2 szklanki czerwonego wina,
- 1/2 szklanki bulionu wołowego,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- łyżka masła,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- świeży tymianek do dekoracji.
Sposób przygotowania
- Polędwiczki wieprzowe umyj, osusz i pokrój na około 2 cm plastry, a następnie oprósz solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, ułóż polędwiczki i smaż je na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą ładnie przyrumienione. Usmażone polędwiczki zdejmij z patelni i odłóż na talerz.
- Na tej samej patelni rozpuść masło, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż na średnim ogniu, aż będą miękkie i lekko złociste. Dodaj maliny, wino, bulion, miód i ocet balsamiczny, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
- Dopraw sos solą i pieprzem do smaku. Do gotowego sosu włóż usmażone polędwiczki, podgrzewaj przez kilka minut, aby mięso wchłonęło smaki sosu.
- Polędwiczki w sosie malinowym podawaj na talerzu, dekorując świeżym tymiankiem. Idealnie pasują do nich pieczone ziemniaki lub kasza.