Znudziły ci się klasyczne schabowe i placki ziemniaczane? W takiej sytuacji polecamy przyrządzić smakowite kotlety z ziemniaków. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku rarytasy świetnie wzbogacą domowy obiad. Mogą też stanowić idealną przystawkę podczas spotkania ze znajomymi. Jak je zrobić? Bajecznie prosto!
Przepis na kotlety ziemniaczane można znaleźć już w starych polskich przepiśnikach i książkach kucharskich. Inspirację na poniższe danie zaczerpnęliśmy z "Potraw z kartofli" autorstwa Elżbiety Kiewnarskiej. Pozycja ta została wydana po raz pierwszy w 1930 roku, co oznacza, że tamtejsze receptury liczą już niemal 100 lat! To niezaprzeczalny dowód na to, że Polacy zawsze uwielbiali i będą uwielbiać potrawy z ziemniaków.
Składniki na kotlety:
Składniki na panierkę:
Zacznij od dokładnego umycia ziemniaków. W kolejnym kroku je obierz, a następnie ugotuj w garnku z osoloną wodą. Kiedy warzywa zmiękną, odcedź je i odstaw do ostudzenia. Możesz także użyć ziemniaków, które zostały z wczorajszego obiadu. W dalszej kolejności obierz cebulę z łupiny i pokrój ją w drobną kostkę.
Pokrojoną cebulkę wrzuć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i podsmaż. Bułki namocz w mleku, tak by zmiękły. Wszystkie wyżej wymienione składniki połącz w całość i przemiel w maszynce do mięsa. Pod koniec wsyp mąkę, wbij jajka i dopraw masę majerankiem, solą oraz pieprzem. Wymieszaj.
Gęstą masę podziel na mniejsze części, formułując je w spłaszczone kotlety. W ostatnim etapie obtocz je w mące oraz bułce tartej, a na koniec usmaż obustronnie na maśle lub oleju. Zarumienione kotleciki podawaj na ciepło, najlepiej w towarzystwie aromatycznego sosu, np. jogurtowego, czosnkowego lub grzybowego.