Ten przepis na kotlety ziemniaczane ma prawie 100 lat. W dalszym ciągu zachwyca smakiem

Kotlety ziemniaczane w panierce to doskonały pomysł na obiad lub przekąskę. Pożywne i aromatyczne smakołyki są tak pyszne, że trudno poprzestać na kilku sztukach. Podane z sosem prezentują się jeszcze apetyczniej.

Znudziły ci się klasyczne schabowe i placki ziemniaczane? W takiej sytuacji polecamy przyrządzić smakowite kotlety z ziemniaków. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku rarytasy świetnie wzbogacą domowy obiad. Mogą też stanowić idealną przystawkę podczas spotkania ze znajomymi. Jak je zrobić? Bajecznie prosto!

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Niemal stuletnia receptura na kotlety z ziemniaków. Zajadały się nimi nasze prababcie

Przepis na kotlety ziemniaczane można znaleźć już w starych polskich przepiśnikach i książkach kucharskich. Inspirację na poniższe danie zaczerpnęliśmy z "Potraw z kartofli" autorstwa Elżbiety Kiewnarskiej. Pozycja ta została wydana po raz pierwszy w 1930 roku, co oznacza, że tamtejsze receptury liczą już niemal 100 lat! To niezaprzeczalny dowód na to, że Polacy zawsze uwielbiali i będą uwielbiać potrawy z ziemniaków.

Składniki na kotlety:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 2 bułki pszenne,
  • 3 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • 160 g mąki pszennej,
  • przyprawy: majeranek, sól, pieprz.

Składniki na panierkę:

  • mąka pszenna,
  • bułka tarta,
  • masło lub olej do smażenia.

Kotlety ziemniaczane w chrupiącej panierce. Sposób przygotowania

Zacznij od dokładnego umycia ziemniaków. W kolejnym kroku je obierz, a następnie ugotuj w garnku z osoloną wodą. Kiedy warzywa zmiękną, odcedź je i odstaw do ostudzenia. Możesz także użyć ziemniaków, które zostały z wczorajszego obiadu. W dalszej kolejności obierz cebulę z łupiny i pokrój ją w drobną kostkę. 

Pokrojoną cebulkę wrzuć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i podsmaż. Bułki namocz w mleku, tak by zmiękły. Wszystkie wyżej wymienione składniki połącz w całość i przemiel w maszynce do mięsa. Pod koniec wsyp mąkę, wbij jajka i dopraw masę majerankiem, solą oraz pieprzem. Wymieszaj.

Gęstą masę podziel na mniejsze części, formułując je w spłaszczone kotlety. W ostatnim etapie obtocz je w mące oraz bułce tartej, a na koniec usmaż obustronnie na maśle lub oleju. Zarumienione kotleciki podawaj na ciepło, najlepiej w towarzystwie aromatycznego sosu, np. jogurtowego, czosnkowego lub grzybowego.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.