Pierogi z truskawkami to danie, które nieodłącznie kojarzone jest z latem. Serwowane ze słodką śmietanką albo topionym masłem, posypane cukrem, potrafią zachwycić niejednego. Nie wszyscy jednak przepadają za ich smakiem, a winny może być przede wszystkim farsz. Władowanie do środka samych owoców może skończyć się katastrofą na talerzu. Jak zrobić pierogi z truskawkami? Lepiej zrób je tak, jak Tomasz Strzelczyk.
Tomasz Strzelczyk dał się poznać przed laty jako uczestnik 4. edycji programu "MasterChef Polska". Ostatecznie udało mu się zająć 5 miejsce. Sympatia widzów i zamiłowanie do gotowania sprawiły, że dziś jako ODDASZFARTUCHA z powodzeniem prowadzi kanał na YouTube. Tam dzieli się z widzami przepisami na codzienne, ale i wymyślne dania. Nie boi się zarówno tradycyjnych przepisów, jak i podkręconych dań. Jednym z nich są babcine pierogi z truskawkami, w którym do farszu, poza owocami, trafia jeszcze jeden dodatek.
Sekretem pierogów jest nie tylko dobre ciasto. To przede wszystkim farsz. Wbrew pozorom nie potrzeba wcale wymyślnych dodatków. W przypadku tych pierogów z truskawkami sekretem jest pyszny i świeży twaróg. To połączenie sprawi, że na widok pierogów już nawet największa maruda przestanie kręcić nosem.
PORADA! Robienie pierogów zawsze zaczynaj od przygotowania ciasta. Dzięki temu w czasie robienia farszu będzie miało czas, by "odpocząć". To kluczowy krok i lepiej go nie pomijać. Pamiętaj, by przykryć je szczelnie ściereczką. Dzięki temu nie zacznie wysychać. Nie pomijaj w nim masła, to bardzo ważny składnik, dzięki któremu ciasto będzie elastyczne.
Pierogi z truskawkami i twarogiem - potrzebne składniki na farsz:
Ciasto przygotuj zgodnie z tym przepisem lub tak jak lubisz. Na taką ilość farszu będziesz potrzebować ciasta zrobionego z ok. 500 g mąki. Twaróg wrzuć do miski i rozgnieć przy pomocy widelca. Dodaj kwaśną śmietanę, cukier puder i cukier waniliowy. Wszystkie składniki wymieszaj, by uzyskać gładką masę. Truskawki umyj pod bieżącą wodą, usuń szypułki. Pokrój w dość drobną kostkę i wrzuć do twarogu. Wymieszaj.
Gotowe ciasto podziel na porcje. Rozwałkuj i przy pomocy szklanki o ostrych brzegach lub foremki wycinaj kółka. Wypełnij je porcją farszu i sklej. W dużym garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć pierogi. Gotuj od momentu wypłynięcia przez 2-3 minuty. Pozostałe truskawki również umyj, usuń szypułki i wrzuć do blendera razem z kilkoma listkami mięty. Gotowe pierogi podawaj z sosem truskawkowym i śmietaną. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.