Najlepszy obiad na lato? Knedle z truskawkami robię jak babcia - proporcje są najważniejsze

Knedle z truskawkami to wymarzony obiad w letnie, gorące dni. Dla mnie to jedno z najprzyjemniejszych wspomnień z dzieciństwa, kiedy robiła je moja babcia. Ja dziś robię knedle z truskawkami dokładnie z jej przepisu. Zawsze powtarzała, że najważniejsze są proporcje. Jeśli ciasto ci nie wyjdzie, nawet słodkie wnętrze nie uratuje knedli.

Knedle z truskawkami kojarzą nam si ę z beztroskimi letnimi dniami, kiedy to w dzieciństwie spędzaliśmy każdą wolną chwilę na dworze, a do domu wracało się po to, żeby coś zjeść. Przepis na knedle z truskawkami jest naprawdę bardzo łatwy, ale trzeba uważać na proporcje. Mąki nie może być za dużo, bo knedle będą twarde i gumowate. Jeśli z kolei będzie za mało mąki, knedle najpewniej rozpadną się podczas gotowania. Jeśli chcesz, żeby twój knedle były idealne, wykorzystaj ten przepis

Zobacz wideo Zobacz klasyczny przepis na truskawki w syropie

Knedle z truskawkami - przepis babci na letni obiad

Składniki:

  • 500 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków,
  • ok. 300 - 400 g truskawek,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli lub cukru.

Knedle z truskawkami - sposób wykonania:

  1. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przełóż do miski i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Możesz także użyć maszynki do mielenia - ważne, żeby ziemniaki zmielić na gładką masę, by nie było żadnych grudek.
  2. Do zmielonych ziemniaków wbij jajka, dosól i wsyp najpierw ok. 100 g mąki. Zacznij wyrabiać ciasto jak na kopytka, stopniowo dosypując tyle mąki, by ciasto było miękkie, ale zwarte i ładnie odchodziło od rąk.
  3. Wyrobione ciasto przełóż na stolnicę lub blat i podziej na części. Każdą z nich uformuj w rulon i wycinaj kawałki ciasta. Następnie lekko spłaszcz je w dłoni. Na środek każdego kawałka połóż truskawkę (lub jej połowę, jeśli owoc był duży). Następnie szczelnie zalep brzegi tak, by podczas gotowania nie dostała się woda do środka. Nadaj kluseczkom okrągły kształt i partiami wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj ok. 5 minut od czasu wypłynięcia.

Takie knedle smakują zjawiskowo. Możesz podawać je na kilka sposobów - z kwaśną lub słodką śmietaną lub z masłem i odrobiną cynamonu albo brązowego cukru. Korzystaj z sezonu na truskawki ile się da, bo zimą nie zjesz tak pysznego obiadu. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.