Kuchnia Jemenu słynie przede wszystkim z aromatycznych przypraw, takich jak: kardamon, goździki, kolendra i kurkuma. Tamtejsze potrawy są zwykle proste w przygotowaniu i wyśmienite w smaku. Jedną z nich jest lahsa, która doskonale sprawdzi się na ekspresowe i pożywne śniadanie z jajkami, warzywami i aksamitnie kremowym, ciągnącym się serkiem.
Przepisem na śniadanie w jemeńskim stylu podzielił się na platformie TikTok twórca publikujący pod nazwą @chefjjskitchen. W materiałach przedstawia wiele dań z kuchni z całego świata, a niedawno pokazał, jak przyrządza pyszną lahsę. Przypomina ona nieco znaną nam już szakszukę, a jej kremową konsystencję podbija dodatek serka topionego. Do zrobienia przysmaku prosto z Półwyspu Arabskiego nie potrzebujemy skomplikowanych składników. Wszystkie są tanie i łatwo dostępne w polskich sklepach.
Składniki:
Zacznij od pokrojenia wszystkich warzyw w drobną kostkę. W kolejnym kroku podsmaż cebulę na patelni z odrobiną oliwy, a kiedy zacznie brązowieć, dorzuć pomidory. Dopraw całość solą, pieprzem, kminkiem, ostrą papryką oraz suszoną kolendrą. Dodaj przecier pomidorowy i dowolne przyprawy, które lubisz. Możesz także dodać pokrojone papryczki chili.
Gotuj składniki na średnim ogniu, aż pomidory zmiękną i się rozpadną. Wyłącz ogień, a następnie wbij jajka do mieszanki. Dokładnie wszystko wymieszaj, po czym wlej nieco wody. Ponownie włącz mały ogień i wyłóż serek na wierzch masy jajeczno-warzywnej. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj danie przez 3-5 minut. Na koniec możesz je dodatkowo udekorować siekaną pietruszką. Gotową lahsę podawaj na gorąco, najlepiej ze świeżym pieczywem. Smacznego!