To śniadanie to hit, a zrobisz je tylko w 15 minut. Fani jajecznicy i szakszuki będą zachwyceni

Jajecznica już ci się znudziła? Jeśli szukasz pomysłu na smaczne i pożywne śniadanie z jajkami w roli głównej, koniecznie wypróbuj jemeńskiego przepisu na lahsę. Potrawa przypomina nieco szakszukę, ale jest jeszcze pyszniejsza, a przygotowanie jej nie zajmuje zbyt wiele czasu.

Kuchnia Jemenu słynie przede wszystkim z aromatycznych przypraw, takich jak: kardamon, goździki, kolendra i kurkuma. Tamtejsze potrawy są zwykle proste w przygotowaniu i wyśmienite w smaku. Jedną z nich jest lahsa, która doskonale sprawdzi się na ekspresowe i pożywne śniadanie z jajkami, warzywami i aksamitnie kremowym, ciągnącym się serkiem.

Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Jemeńskie śniadanie bije na głowę klasyczną jajecznicę. Jest gorące, pachnące i aromatyczne

Przepisem na śniadanie w jemeńskim stylu podzielił się na platformie TikTok twórca publikujący pod nazwą @chefjjskitchen. W materiałach przedstawia wiele dań z kuchni z całego świata, a niedawno pokazał, jak przyrządza pyszną lahsę. Przypomina ona nieco znaną nam już szakszukę, a jej kremową konsystencję podbija dodatek serka topionego. Do zrobienia przysmaku prosto z Półwyspu Arabskiego nie potrzebujemy skomplikowanych składników. Wszystkie są tanie i łatwo dostępne w polskich sklepach.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • duża cebula,
  • 2 duże dojrzałe pomidory,
  • opakowanie serka topionego,
  • łyżeczka suszonej kolendry,
  • łyżeczka kminku,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • łyżka przecieru z pomidorów,
  • oliwa,
  • opcjonalnie: 4-5 ostrych papryczek, siekana pietruszka.

Lahsa, czyli śniadanie z jajkami, pomidorami i serkiem śmietankowym. Sposób wykonania

Zacznij od pokrojenia wszystkich warzyw w drobną kostkę. W kolejnym kroku podsmaż cebulę na patelni z odrobiną oliwy, a kiedy zacznie brązowieć, dorzuć pomidory. Dopraw całość solą, pieprzem, kminkiem, ostrą papryką oraz suszoną kolendrą. Dodaj przecier pomidorowy i dowolne przyprawy, które lubisz. Możesz także dodać pokrojone papryczki chili.

Gotuj składniki na średnim ogniu, aż pomidory zmiękną i się rozpadną. Wyłącz ogień, a następnie wbij jajka do mieszanki. Dokładnie wszystko wymieszaj, po czym wlej nieco wody. Ponownie włącz mały ogień i wyłóż serek na wierzch masy jajeczno-warzywnej. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj danie przez 3-5 minut. Na koniec możesz je dodatkowo udekorować siekaną pietruszką. Gotową lahsę podawaj na gorąco, najlepiej ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Więcej o: