Kopytka prawdopodobnie uwielbia każdy, ale nie każdy wie, jak je zrobić. Ta umiejętność może okazać się bardzo przydatna, bo kluseczki doskonale sprawdzają się jako danie obiadowe i można podawać je zarówno na słodko, jak i na słono. Podstawowy przepis na kopytka warto więc znać i mieć pod ręką. Natomiast to, z czym je podasz, zależy już tylko od twojej wyobraźni. W sezonie możesz śmiało skorzystać z naszej propozycji i zrobić kopytka z bobem i kurkami. Poza sezonem świetnie będą smakować np. z sosem pieczarkowym, pomidorowym, ze szpinakiem, jako dodatek do gulaszu lub na słodko z twarogiem i cukrem.
Przygotowanie obiadu zacznij od ugotowania bobu. Najpierw dokładnie go opłucz, a następnie przełóż do średniego garnka. Zalej wodą tak, aby było jej dwa razy więcej, dodaj łyżkę soli i łyżkę cukru. Gotuj pod przykryciem. Świeży bób będzie gotowy już po około pięciu minutach. Starszy po około 12. Odcedź go i ostudź. W międzyczasie obierz bób, oddzielając łupinę od jego środka. Odłóż i zajmij się kurkami.
Zacznij od oczyszczenia grzybów. Ja mam swój ulubiony sposób, który jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Jeszcze suche kurki zasypuję mąką, dokładnie je w niej obtaczam, a następnie dokładnie płuczę na sitku. Wraz z mąką z kurek schodzą wszystkie zanieczyszczenia. Po opłukaniu osusz je na ręczniku papierowym, posikaj na mniejsze kawałki i odłóż na bok.
fot. Agata Dondajewska
Czas na kopytka. Ziemniaki pokrój na połówki i włóż do zimnej, osolonej wody. Gotuj do miękkości. Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj mąkę, jajko i sól. Dokładnie wszystko wymieszaj i na blacie oprószonym mąką uformuj długi wężyk. Ukośnie pokrój go nożem na kawałki.
fot. Agata Dondajewska
Surowe kopytka wrzuć do garnka z gorącą, osoloną wodą. Łyżką cedzakową wyjmuj te, które wypłyną na powierzchnię wody. Odkładaj kopytka na duży talerz i zachowuj odstępy, aby się nie skleiły.
Teraz przygotuj sos do kopytek. Na patelni rozgrzej masło z odrobiną oliwy. Po rozpuszczeniu tłuszczów na patelnię wrzuć posiekane kurki i chwilę podsmaż. Dodaj rozdrobniony czosnek, wymieszaj dokładnie, przypraw solą i pieprzem. Do kurek dodaj kopytka i podsmaż kluseczki do zarumienienia. Następnie dodaj bób i delikatnie wymieszaj. Posyp wszystko posiekanym koperkiem i podawaj.
fot. Agata Dondajewska
fot. Agata Dondajewska
Danie jak najbardziej może służyć jako lunch następnego dnia. Wystarczy po ostudzeniu przełożyć je do szczelnego opakowania i schować do lodówki.
Same kopytka można też zamrozić - zarówno surowe, jak i ugotowane. W tym pierwszym wariancie trzeba ułożyć je na tacce, zachowując odstępy, i schować do zamrażarki na około dwie godziny. Gdy zamarzną, należy przełożyć je do pojemników lub woreczków strunowych. W takiej formie kopytka można przechowywać przez około trzy miesiące.
Ugotowane kopytka trzeba z kolei najpierw zahartować, by zatrzymać proces gotowania. Ostudzone i dokładnie odsączone z wody przełóż do pojemnika i każdą kluskę posmaruj olejem. Ułóż kopytka na tacce (również pamiętając o odstępach) i dalej postępuj jak w przypadku kopytek surowych.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Spodobał ci się ten przepis na kopytka? A może masz pytania? Zostaw komentarz lub napisz do nas na adres: haps_redakcja@agora.pl. Zachęcamy też do głosowania w naszej sondzie.