Zrób tak kopytka, a rodzina cię ozłoci. U mnie zawsze znikają w kilka minut

Agata Dondajewska
Kopytka, czyli absolutny klasyk w polskiej kuchni, tym razem mamy dla was w letnim wydaniu. Aromatyczne kurki w maślanym sosie i niezastąpiony bób, które tworzą idealne uzupełnienie ziemniaczanej, kopytkowej bazy to mój pomysł na obiad, który zachwyci niejedno podniebienie.

Kopytka prawdopodobnie uwielbia każdy, ale nie każdy wie, jak je zrobić. Ta umiejętność może okazać się bardzo przydatna, bo kluseczki doskonale sprawdzają się jako danie obiadowe i można podawać je zarówno na słodko, jak i na słono. Podstawowy przepis na kopytka warto więc znać i mieć pod ręką. Natomiast to, z czym je podasz, zależy już tylko od twojej wyobraźni. W sezonie możesz śmiało skorzystać z naszej propozycji i zrobić kopytka z bobem i kurkami. Poza sezonem świetnie będą smakować np. z sosem pieczarkowym, pomidorowym, ze szpinakiem, jako dodatek do gulaszu lub na słodko z twarogiem i cukrem.

Zobacz wideo Zobacz też nasz prosty przepis na kopytka z pesto pietruszkowym

Przepis na kopytka. Jak ugotować bób?

Przygotowanie obiadu zacznij od ugotowania bobu. Najpierw dokładnie go opłucz, a następnie przełóż do średniego garnka. Zalej wodą tak, aby było jej dwa razy więcej, dodaj łyżkę soli i łyżkę cukru. Gotuj pod przykryciem. Świeży bób będzie gotowy już po około pięciu minutach. Starszy po około 12. Odcedź go i ostudź. W międzyczasie obierz bób, oddzielając łupinę od jego środka. Odłóż i zajmij się kurkami.

Przepis na kopytka. Jak oczyścić kurki?

Zacznij od oczyszczenia grzybów. Ja mam swój ulubiony sposób, który jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Jeszcze suche kurki zasypuję mąką, dokładnie je w niej obtaczam, a następnie dokładnie płuczę na sitku. Wraz z mąką z kurek schodzą wszystkie zanieczyszczenia. Po opłukaniu osusz je na ręczniku papierowym, posikaj na mniejsze kawałki i odłóż na bok.

embed

fot. Agata Dondajewska

Przepis na kopytka. Jak zrobić kluseczki?

Czas na kopytka. Ziemniaki pokrój na połówki i włóż do zimnej, osolonej wody. Gotuj do miękkości. Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj mąkę, jajko i sól. Dokładnie wszystko wymieszaj i na blacie oprószonym mąką uformuj długi wężyk. Ukośnie pokrój go nożem na kawałki.

embed

fot. Agata Dondajewska

Surowe kopytka wrzuć do garnka z gorącą, osoloną wodą. Łyżką cedzakową wyjmuj te, które wypłyną na powierzchnię wody. Odkładaj kopytka na duży talerz i zachowuj odstępy, aby się nie skleiły.

Teraz przygotuj sos do kopytek. Na patelni rozgrzej masło z odrobiną oliwy. Po rozpuszczeniu tłuszczów na patelnię wrzuć posiekane kurki i chwilę podsmaż. Dodaj rozdrobniony czosnek, wymieszaj dokładnie, przypraw solą i pieprzem. Do kurek dodaj kopytka i podsmaż kluseczki do zarumienienia. Następnie dodaj bób i delikatnie wymieszaj. Posyp wszystko posiekanym koperkiem i podawaj.

embed

fot. Agata Dondajewska

Kopytka - jak zrobić? Porady i zamienniki

  • Do przepisu można użyć mrożonych kurek i bobu. Wtedy należy jednak odpowiednio wydłużyć czas gotowania i smażenia.
  • Dokładnie umyte ziemniaki można ugotować w mundurkach, a następnie przepuścić je przez praskę. Skórka z niej zostanie w prasce, więc nie musisz martwić się, że trafi do kopytek.
embed

fot. Agata Dondajewska

Kopytka. Przechowywanie

Danie jak najbardziej może służyć jako lunch następnego dnia. Wystarczy po ostudzeniu przełożyć je do szczelnego opakowania i schować do lodówki. 

Same kopytka można też zamrozić - zarówno surowe, jak i ugotowane. W tym pierwszym wariancie trzeba ułożyć je na tacce, zachowując odstępy, i schować do zamrażarki na około dwie godziny. Gdy zamarzną, należy przełożyć je do pojemników lub woreczków strunowych. W takiej formie kopytka można przechowywać przez około trzy miesiące.

Ugotowane kopytka trzeba z kolei najpierw zahartować, by zatrzymać proces gotowania. Ostudzone i dokładnie odsączone z wody przełóż do pojemnika i każdą kluskę posmaruj olejem. Ułóż kopytka na tacce (również pamiętając o odstępach) i dalej postępuj jak w przypadku kopytek surowych.

Kopytka - przepis podstawowy. Będą miękkie i sprężyste

  • Liczba porcji: 4 porcje
  • Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • 800 g ziemniaków,
  • 300 g świeżego bobu,
  • 300 g kurek,
  • 200 g mąki na kopytka + 2 łyżki do oprószenia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 30 g masła,
  • 1 łyżka oliwy,
  • natka koperku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Bób płuczemy i zalewamy wodą w garnku. Dodajemy łyżkę soli i łyżkę cukru. Gotujemy pod przykryciem - świeży przez około 5 minut, starszy 12. Odcedzamy i studzimy.
  2. Obieramy bób i odkładamy.
  3. Kurki oczyszczamy, siekamy na kawałki i odkładamy.
  4. Ziemniaki kroimy na pół i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
  5. Przepuszczamy przez praskę, dodajemy mąkę, jajko i sól. Dokładnie mieszamy.
  6. Na blacie oprószonym mąką formujemy wężyk, który kroimy na skos.
  7. Kopytka wrzucamy do garnka z gorącą, osoloną wodą. Łyżką cedzakową wyjmujemy te, które wypłyną na powierzchnię. Odkładamy na duży talerz, aby się nie skleiły.
  8. Przygotowujemy sos do kopytek: na patelni rozgrzewamy masło z odrobiną oliwy. Wrzucamy posiekane kurki, chwilę podsmażamy. Dodajemy rozdrobniony czosnek, mieszamy, doprawiamy.
  9. Dodajemy kopytka, podsmażamy do zarumienienia. Dorzucamy bób i delikatnie mieszamy.
  10. Posypujemy koperkiem.

Spodobał ci się ten przepis na kopytka? A może masz pytania? Zostaw komentarz lub napisz do nas na adres: haps_redakcja@agora.pl. Zachęcamy też do głosowania w naszej sondzie.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.