Lato to chyba najsmaczniejsza pora roku. Gorące dni przynoszą nam truskawki, czereśnie, bób i oczywiście przepyszną i zdrową fasolkę szparagową. Fasolkę szparagową najczęściej jemy jako dodatek obiadowy, zwykle oblaną masełkiem i oprószoną bułką tartą, czasami można ją także zjeść ze skwarkami z boczku lub w sosie pomidorowym. Jednak przepis na zupę z fasolki szparagowej nie jest może aż tak znany jak inne receptury z wykorzystaniem tego warzywa. Zupa z fasolki szparagowej jest aromatyczna, lekka i naprawdę przepyszna. Jeśli lubisz domowe zupy, ale latem nie chcesz jeść ciężkich potraw, zupa z fasolki szparagowej sprawdzi się idealnie.
Zobacz wideo Przepis na pyszny chłodnik z ogórków i ziemniaków
Najlepsza zupa na wakacje. Przepis na zupę z fasolki szparagowej
Składniki:
- 500 g fasolki szparagowej (polecam zieloną),
- ok. 1,5 l bulionu lub lekkiego rosołu,
- 4 średnie ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- niewielki por,
- śmietana 18 proc.
- 100 g serka topionego (opcjonalnie),
- masło,
- sól, pieprz, szczypta curry,
- posiekany szczypiorek albo koperek.
Zupa z fasolki szparagowej - sposób wykonania:
- Por posiekaj w kostkę, marchewkę, pietruszkę pokrój w talarki a ziemniaki w kostkę. Fasolkę oczyść i odetnij końcówki. Wybieraj tylko młode strączki - te starsze mogą być łykowate.
- Na patelni rozgrzej solidną łyżkę masła. Następnie dodaj por i chwilę podsmażaj. Kiedy się zeszkli, dodaj marchewkę i pietruszkę. Gdy warzywa zmiękną, dodaj ziemniaki. Lekko osól całość i podsmażaj ok. 5 minut.
- W garnku zagotuj bulion i dodaj do niego podsmażone warzywa. Gotuj ok. 15 minut na umiarkowanym ogniu. Następnie dodaj fasolkę, dopraw do smaku przyprawami i gotuj, aż fasolka będzie miękka.
- Jeśli używasz serka topionego, zmiksuj go z kilkoma łyżkami śmietany i chochelką wywaru. Następnie wlej do zupy i ponownie zagotuj. Podawaj z posiekanym koperkiem albo szczypiorkiem.
Zupa z fasolki szparagowej najlepiej smakuje właśnie latem, ale jeśli chcesz rozkoszować się tym smakiem także zimą, możesz użyć mrożonej fasolki. Pamiętaj jednak, że przed zamrożeniem fasolki należy ją zblanszować. Wystarczy wrzucić ją na dwie minuty na lekko osolony wrzątek i szybko schłodzić. Potem śmiało możesz włożyć ją do zamrażalnika.